Fondurile pe care Guvernul doreste sa le puna la dispozitia autoritatilor locale pentru co-finantare, trebuie indreptate catre proiectele care sunt cele mai utile a afirmat premierul Calin Popescu Tariceanu
Premierul Calin Popescu-Tariceanu efectueaza astazi o vizita in judetul Vaslui, pentru a evalua problemele locale si pentru a vedea daca autoritatile sunt pregatite pentru absorbtia fondurilor europene.
„Vreau sa facem o evaluare a necesitatilor, pentru ca fondurile pe care Guvernul doreste sa le puna la dispozitia autoritatilor locale pentru co-finantare, trebuie indreptate catre proiectele care sunt cele mai utile”, a declarat primul-ministru.
Premierul Calin Popescu-Tariceanu a vizitat, in cursul diminetii, o fabrica de confectii din Barlad si un abator de pasari din Vaslui, si a avut o intalnire cu autoritatile locale, dupa care a sustinut o conferinta de presa.
Premierul Calin Popescu-Tariceanu: socul prin care a trecut industria confectiilor s-a atenuat
Premierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat la conferinta de presa ca a dorit sa viziteze Fabrica de confectii din Barlad intrucat este preocupat de modul in care evolueaza acest sector industrial si doreste sa afle informatii direct de la cei care activeaza in acest domeniu.
Primul-ministru a afirmat ca, „la inceputul anului 2005, a existat un anumit soc pe care aceasta industrie l-a resimtit, prin pierderea unui numar destul de important de locuri de munca”, dar ca, in prezent, acest soc „a fost atenuat” si „exista o evolutie buna, o stabilitate in ceea ce priveste locurile de munca”.
„Sectorul a depasit aceasta dificultate de la inceputul anului 2005, dar este foarte important si cum va evolua in viitor, pentru ca este de asteptat ca nivelul costurilor cu forta de munca in Romania sa creasca dupa intrarea in UE”, a spus primul-ministru.
ªeful Executivului a apreciat ca industria textila este „o industrie care nu va putea fi competitiva pe termen lung decat daca se vor face investitii”.
Premierul Calin Popescu-Tariceanu: gripa aviara - una dintre cele mai mari probleme in 2005 si 2006
Gripa aviara a fost „un soc” pentru producatorii de carne de pasare in anii 2005 si 2006, a spus primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu, precizand ca acesta este contextul mai larg in care a dorit sa viziteze un abator de carne de pasare din Vaslui.
Discutiile cu conducerea fabricii s-au axat pe investitii, abatorul fiind un proiect SAPARD de succes.
„Iata ca si in Vaslui, care este perceput indeobste ca un judet sarac, oamenii care sunt intreprinzatori au putut sa atraga fonduri, au putut sa genereze locuri de munca”, a spus primul-ministru, precizand ca respectiva societate aduce „o valoare adaugata importanta la nivelul economic al judetului”. „Preocuparea si daruirea personala poate sa duca la proiecte de succes”, a subliniat premierul Calin Popescu-Tariceanu.
Investitiile - o sansa pentru dezvoltarea judetului Vaslui
„Pentru ca judetul Vaslui sa progreseze si sa iasa din aceasta stare de saracie este nevoie de un efort conjugat, pe de-o parte din partea autoritatilor centrale si, pe de alta parte, din partea autoritatilor locale”, a spus primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu.
ªeful Executivului a subliniat ca in sarcina autoritatilor centrale cad investitiile in infrastructura - fie ca este vorba despre infrastructura rutiera, educationala sau de sanatate - dar ca autoritatile locale au obligatia de a incerca sa creeze conditiile cat mai bune pentru a atrage investitii.
„Trebuie create conditii pentru a atrage capitalul romanesc si pe cel strain”, a spus primul-ministru, precizand ca mai multe investitii inseamna mai multi bani din impozite si, deci, mai multe venituri la bugetul local.
Pe langa capitalul privat si alocarile bugetare, autoritatile locale au la dispozitie si fondurile europene destinate dezvoltarii.
Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu a subliniat ca „va fi o competitie acerba intre judete, pentru atragerea de fonduri” si ca „cei care vor reusi sa se mobilizeze pentru a realiza proiecte eligibile vor putea sa aduca bani pentru proiecte care vor prinde contur in beneficiul cetatenilor”.
„Aceasta este sarcina principala a administratiei locale pentru ca cea mai mare parte a fondurilor europene nu vor fi destinate Guvernului, autoritatilor centrale, ministerelor. La nivelul ministerelor va veni o parte mai mica din fonduri. Cea mai mare parte se va duce catre administratiile locale”, a spus primul-ministru.
ªeful Executivului a subliniat ca la nivelul central exista capacitatea de elaborare de proiecte si ca „preocuparea” sa este daca aceasta capacitate exista si la nivel local.
Guvernul aloca banii la bugetele locale pe logica reducerii decalajelor
in ceea ce priveste repartizarea banilor de la buget catre administratiile locale, premierul Tariceanu a precizat ca, „daca pana in 2005 modul de repartizare a fondurilor guvernamentale a dus de multe ori la adancirea unor decalaje, ceea ce se urmareste acum este compensarea”.
„Sunt judete, regiuni care au resurse proprii mai importante si vrem in zonele defavorizate sa alocam resurse mai mari pentru a incerca sa diminuam aceste decalaje pe care le constatam cu totii”, a subliniat primul-ministru.
ªeful Executivului a spus ca in Romania exista doua modele de dezvoltare economica: „primul model a fost urmatorul: sunt membru PSD si ma trezesc improprietarit cu o intreprindere, cu o fabrica; si exista celalalt model economic: sunt intreprinzator imi pun pielea la saramura, imi pun la banca gaj casa, nu castig nimica reinvestesc, generez locuri de munca, platesc taxe la administratia locala si centrala si devin membru PNL”.
Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu a precizat ca, atata vreme cat modelul economic va fi unul bazat „pe influenta politica si pe prietenii, amicitii”, nu trebuie sa ne asteptam ca lucrurile sa functioneze mai bine.
„Trebuie sa intelegeti ca, atata vreme cat nu va exista competitie, cat nu va exista transparenta si toate fluxurile economice vor fi dirijate pe criterii politice, lucrurile vor stagna. Daca la nivel local lucrurile sunt inca tinute in mana de cativa liderii cu influenta atunci lucrurile nu vor putea sa evolueze atat de repede pe cat oamenii din judet si le-ar dori”, a subliniat primul-ministru.
Acesta este motivul pentru care, incepand din 2005, s-au luat masuri care sa stimuleze investitorii romani si straini - cota unica de impozitare, care a dus si la scoaterea la suprafata a locurilor de munca. „Cu cat sunt mai multe locuri de munca inregistrate, cu atat bugetele locale incaseaza mai multi bani”, a precizat primul-ministru.
Guvernul va sprijini proiecte de infrastructura pentru judetul Vaslui
Efortul Guvernului de sprijinire a judetului Vaslui se va indrepta in special catre proiecte de infrastructura, a subliniat primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu.
Aceste proiecte sunt: centura orasului Barlad si coridorul IX Pan European.
„Prioritatea la nivel national in privinta infrastructurii va trebui sa devina in curand coridorul IX, care sa antreneze din punct de vedere economic toata zona de est a tarii”, a spus primul-ministru.
Alte proiecte sustinute de guvern sunt cele privind consolidarea cladirilor impotriva riscului seismic si continuarea programului de constructii de locuinte.
Pe de alta parte, primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu a apreciat modul in care a evoluat agricultura judetului. Astfel, daca in anul 2004 finantarile SAPARD pentru judetul Vaslui ajungeau la abia 4,6 milioane de euro, in 2006 acestea au atins cifra de 45,6 milioane de euro.
„Este un salt important in doi ani de zile si aceste investitii incep sa isi vada efectele”, a subliniat premierul Tariceanu.
in ceea ce priveste ordonanta privind investitiile pentru infrastructura din mediul rural, acesta este, probabil, „unul din proiectele care a generat cel mai mare interes la nivelul autoritatilor locale”, a spus primul-ministru.
„Autoritatile locale s-au batut pur si simplu pentru a accesa fondurile prevazute in ordonanta 7 iar pentru judetul Vaslui au fost aprobate 67 de proiecte in valoare de 183 de miliarde de lei vechi. Este un lucru care ma bucura, pentru ca ameliorarea infrastructurii este o conditie esentiala pentru crearea premiselor necesare realizarii investitiilor”, a spus primul-ministru.
Vizita primului-ministru Calin Popescu-Tariceanu in judetul Vaslui continua si in cursul dupa amiezii, la Husi, unde se va intalni cu elevii si profesorii Liceului Dimitrie Cantemir, urmand ca, ulterior, sa se intalneasca, la sediul primariei, cu toti primarii de comune.
Premierul Calin Popescu-Tariceanu va vizita si punctul de trecere a frontierei de la Albita.
Guvernul Romaniei - Biroul de presa - 15.03.2007