Ordin pentru inregistrarea operatorilor in agricultura ecologica
Potrivit acestui ordin, producatorii care produc, proceseaza, importa din terte tari, distribuie sau depoziteaza produse ecologice au obligatia de a-si inregistra activitatea pana la 1 iunie a fiecarui an. inregistrarea se va face prin completarea fiselor de inregistrare puse la dispozitia producatorului de catre MAPDR, prin intermediul Directiilor Agricole de Dezvoltare Rurala.
Aceste fise de inregistrare confera operatorului calitatea de producator in agricultura ecologica si reprezinta documente eligibile pentru obtinerea de subventii nationale in agricultura ecologica, precum si pentru accesarea sprijinului destinat agriculturii ecologice ce se va derula in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala. Pentru perioada 2007-2013, suma prevazuta in PNDR pentru sprijinul agriculturii ecologice se ridica la aproximativ 225 milioane euro.
Totodata, procesul de inregistrare al operatorilor are ca scop sa ofere datele statistice din sectorul productiei ecologice si sa permita autoritatii responsabile sa elaboreze in fiecare an Lista producatorilor implicati in acest sector pe care sa o puna la dispozitia partilor interesate.
Agricultura ecologica este un sector dinamic in Romania, care a cunoscut in ultimii ani o evolutie ascendenta, atat in sectorul animalier cat, mai ales, in sectorul vegetal. Astfel, suprafata totala destinata agriculturii ecologice era in 2006 de aproximativ 170.000 hectare, fata 110.400 hectare in 2005 si 73.800 hectare in 2004.
De asemenea, a crescut si numarul operatorilor din agricultura ecologica (producatori, procesatori, comercianti). Numarul acestor operatori inregistrati la MAPDR in anul 2006 a fost de 3409, cu 21% mai mult fata de operatorii inregistrati in anul 2005 si aproape dublu fata de operatorii inregistrati in anul 2004.
Biroul de Presa al Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale