Negocierile documentelor de programare cu Comisia Europeana progreseaza
Seful Unitatii Romania a Directiei Generale de Politica Regionala a Comisiei Europene, Anastassios Bougas, seful Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, Excelenta Sa Donato Chiarini si secretarul de Stat in MFP, Bogdan Dragoi, au sustinut astazi o conferinta de presa la Ministerul Finantelor Publice avand ca tema stadiul negocierilor cu Comisia Europeana al documentelor de programare pentru Fondurile Structurale si de Coeziune.
Anastassios Bougas a apreciat ca negocierile acestor documente progreseaza excelent, existand premise ca Romania sa finalizeze acest proces chiar inaintea unor state vechi membre. „Documentele au fost depuse la Comisia Europeana, in ianuarie-februarie, inaintea multor state vechi membre, si au fost admise, iar din ianuarie si pana acum au avut loc deja trei runde de negocieri, performanta pe care nici un alt stat membru nu a atins-o in momentul de fata”, a declarat Anasstasios Bougas.
Bogdan Dragoi a anuntat ca in zilele urmatoare proiectul Cadrului Strategic National de Referinta (CSNR) va intra in procedura de adoptare, deoarece Romania si Comisia Europeana au convenit asupra sa, si se apreciaza ca CSNR va fi adoptat la sfarsitul lunii mai - inceputul lunii iunie.
Reprezentantii Comisiei Europene au apreciat ca negocierile pe Programele Operationale merg foarte bine si, in mod deosebit, calitatea documentelor transmise la Bruxelles. “Negocierile merg bine si repede”, a adaugat ªeful Unitatii Romania.
Procedurile interne ale Comisiei Europene stabilesc ca, in cazul in care Comisia are nevoie de informatii suplimentare, date statistice, au loc discutii de ordin tehnic, in parteneriat cu Statul Membru, in cadrul unor asa-numite “intreruperi” - pentru motive interne, procedurale, ale Comisiei Europene, care nu reprezinta si nu pot fi echivalate cu stopari ale negocierilor. Aceste perioade nu intra in calculul celor patru luni in care Comisia trebuie sa aprobe documentele de programare.
Astfel de intreruperi sunt o procedura frecventa, o practica a administratiei, tinand cont de cele 358 de Programe Operationale ale Statelor Membre pe care le are de analizat Comisia Europeana. “Aceasta intrerupere provizorie, pentru clarificari, functioneaza pe perioade scurte, si nu inseamna ca unul sau altul dintre Programele Operationale este mai slab, ci doar ca reprezentantii Comisiei Europene au nevoie de mai mult timp pentru analiza, mai ales analiza interna. De asemenea, aceasta procedura se poate aplica fiecarui Program Operational, la un moment dat al analizarii si negocierii sale. Asadar, nu are importanta care anume program este supus acestei proceduri in momentul actual, deoarece situatia se poate schimba radical in intervale scurte de timp”, a adaugat Anasstasious Bougas.