Romania a trimis programele operationale spre aprobare Comisiei Europene inaintea altor state, vechi membre ale Uniunii Europene

Romania a trimis programele operationale spre aprobare Comisiei Europene inaintea altor state, vechi membre ale Uniunii Europene

Comisia Europeana a dat publicitatii stadiul aprobarii documentelor programatice pentru accesarea fondurilor structurale.

Romania, chiar daca este membra a Uniunii Europene de la 1 ianuarie 2007 si nu are experienta in elaborarea programelor operationale, a trimis documentele necesare accesarii fondurilor europene inaintea altor state vechi membre ale Uniunii Europene precum Italia, Belgia, Luxembourg, Spania.

Romania are 7 programe operationale transmise Comisiei Europene. Statele membre cu cele mai putine programe elaborate sunt Malta si Danemarca, cate doua, in vreme ce Spania a transmis CE 45 de programe operationale. Bugetul alocat Romaniei pentru 2007-2013 insumeaza aproximativ 20 miliarde euro(19,668 miliarde euro). Din punct de vedere al sumelor alocate, Romania se afla pe locul 9, statele membre care primesc cei mai multi bani pentru politica de coeziune fiind in ordine Polonia (67,284 miliarde euro), Spania (35,517 miliarde euro) si Italia 28,812 miliarde euro).

Comisarul european pentru politici regionale Danuta Hübner a anuntat intr-o conferinta de presa la Bruxelles, "Making it happen”, ca pregatirile pentru noua politica de coeziune se desfasoara rapid, 90% din programele politicii de coeziune fiind in faza de negociere.
Documentele ce contin prioritatile Statelor Membre (Cadrele Nationale Strategice de Referinta - CNSR) au fost deja trimise catre Comisia Europeana inca din 5 martie 2007, Cadrele Nationale Strategice de Referinta fiindt inca examinate de Comisie.
D-na comisar Hübner spune ca strategiile Statelor Membre sunt clare, si ca prioritatile programelor sunt cresterea locurilor de munca si sustinerea dezvoltarii rurale. O alta investitie majora va fi cu privire la energia regenerabila si infrastructura.
Comisarul Vladimír Špidla, adauga ca aproximativ 200 de miliarde de euro vor fi investite pentru dezvoltarea Agendei de la Lisabona din care 50 miliarde de euro pentru inovatie si 70 miliarde de euro pentru capitalul uman.
Doua din CNSR-uri, respectiv cel al Maltei si cel al Greciei au fost finalizate si au fost aprobate de Comisia Europeana. Cadrele nationale strategice ale Austriei, Danemarcei si Germaniei vor fi aprobate in urmatoarele zile. Acest proces va continua si in lunile mai, iunie si iulie, Comisia dorind ca toate CNSR-urile sa fie aprobate pana la sfarsitul lunii iulie 2007.
Comisia Europeana a primit 311 programe operationale(206 pentru Fondul European de Dezvoltare Regionala si 105 pentru Fondul Social European) din totalul de 441 asteptate.
Politica de coeziune are un buget de 347,4 miliarde de euro pentru perioada 2007-2013. aceasta suma reprezinta 35% din bugetul comunitatilor si este cea mai mare investitie din istoria Uniunii. In vederea finalizarii CNSR-urilor, Comisia a colaborat cu autoritatile nationale responsabile.

www.fonduri-structurale.ro va va tine la curent cu stadiul aprobarii programelor operationale.

Pentru mai multe informatii cu privire la documentele trimise spre aprobare de fiecare stat membru si alocarea financiara corespunzatoare click aici.

Sursa: DG Regio