Ce masuri propun reprezentantii Unicredit pentru accelerarea absorbtiei fondurilor europene?
“Este necesar un nou model de gestionare a fondurilor europene, care sa permita implicarea bancilor in managementul fondurilor nerambursabile, prin preluarea partiala a atributiilor OI-urilor, in concordanta cu modelele aplicate in unele State Membre (ex.Italia, Grecia)”, a declarat pentru www.fonduri-structurale.ro Marius Radu, EU Funds Specialist in cadrul Unicredit Tiriac Bank.
Pana la implementarea acestui nou model, reprezentantul Unicredit propune cateva metode de eficientizare a sistemului actual, care sa conduca la imbunatatirea ratei de absorbtie a fondurilor UE:
- Introducerea recomandarii ca beneficiarul sa discute cu banca despre posibilitatile de finantare inaintea depunerii proiectului;
- Introducerea Scrisorii de Confort in faza de evaluare si selectare proiecte;
- Durata de evaluare si selectie a proiectelor sa fie redusa la mai putin de 4 luni;
- Posibilitatea schimbarii contului din proiect, numai cu acordul bancii initiale;
- Verificarea documentatiei aferente achizitiilor pentru beneficiarii privati inaintea efectuarii de catre acestia a platilor catre furnizori;
In urma implementarii acestor masuri Unicredit estimeaza ca, la sfarsitul anului 2010, rata de absorbtie a fondurilor europene va depasi 20%.
UniCredit Tiriac Bank ofera o gama extinsa de produse adresate clientilor beneficiari ai fondurilor europene nerambursabile din mediul privat. Banca a finantat in ultimul an aproximativ 100 de proiecte europene, cu o valoare de peste 200 milioane de lei, in prezent avand in analiza proiecte de peste 645 milioane de lei.
Cele mai multe solicitari au fost primite pentru finantarea proiectelor din cadrul PNDR, POSCCE si POR, in ultima vreme fiind inregistrate solicitari si pentru finanatarea proiectelor din cadrul POSDRU, POP si POS Mediu.
In plus, fata de finantarile proiectelor care beneficiaza de sprijin din fonduri europene, UniCredit Tiriac Bank are produse dedicate si proiectelor a caror componenta nerambursabila este sustinuta exclusiv din bugetul national.
Pentru detalii puteti accesa microsite-ul: www.unicredit-tiriac.ro/fonduri-europene.
Adina Constantin si Cristina Pojoga,
www.fonduri-structurale.ro