Calin Popescu-Tariceanu: " Este de datoria noastra sa gasim un echilibru intre protejarea Deltei si proiectele de dezvoltare, care sa nu agreseze natura."
Transcrierea mesajului primului-ministru Calin Popescu-Tariceanu la Simpozionul national „Avem o Delta. Cum procedam?”
„Domnule ministru,
Doamnelor si domnilor,
Revin cu mare placere la acest simpozion si ma bucur ca sunteti in continuare un partener activ si implicat in programul de conservare a Deltei Dunarii.
Delta Dunarii este o zona unica in Europa, prin biodiversitatea care se regaseste aici, si asa trebuie sa ramana! Dupa simpozionul de anul trecut am facut o vizita in Delta, incitat de unul din cei care sunt astazi prezenti aici, jurnalistul Liviu Mihaiu, pentru ca am vrut sa vad eu insumi cum arata Delta si care este situatia. Trebuie sa va spun ca am inteles mai bine acolo, la fata locului, valoarea impresionanta a muncii pe care Asociatia Salvati Dunarea si Delta o depune pentru acest proiect.
Romania are un singur lucru care este intr-adevar unic in Europa si acesta este Delta Dunarii. Este de datoria noastra sa gasim un echilibru intre protejarea Deltei si proiectele de dezvoltare, care sa nu agreseze natura.
Din pacate, in Delta s-au multiplicat constructiile de dimensiuni mari, care nu respecta norme elementare de urbanism sau de bun gust si sunt complet in afara specificului local si regulilor unei zone protejate. De altfel, referitor la imaginea pe care ati vazut-o, cred ca ne potrivim la gusturi, pentru ca este exact cladirea pe care am dat-o nu odata, drept exemplu prost. Cladirea este invelita cu tabla ondulata care nu este deloc o solutie specifica arhitectonica pentru delta. Dupa vederea acestei cladiri, revenind la Bucuresti, am hotarat sa cerem Ministerului Transporturilor si Lucrarilor Publice, cum se numea la vremea respectiva, sa intocmeasca un act normativ care sa contina elementele de arhitectura pentru constructiile care se fac in Delta. Este evident ca stricam toata Delta cu asemenea constructii si nici nu putem sa vorbim de un adevarat turism, care sa atraga turisti de elita, sau despre turismul de elita pe care dorim sa-l construim in Delta. Daca ne gandim la turismul de masa in Delta, putem sa fim siguri ca vom distruge Delta Dunarii.
Un rol important il au autoritatile, care trebuie sa gandeasca o dezvoltare locala unitara. Trebuie sa se aiba in vedere ca turismul din Delta sa se bazeze pe o infrastructura care sa se plieze pe cadrul natural. Culmea este ca, in curtea aceleiasi constructii, am vazut si ceva care era perfect in specificul Deltei. Dar, probabil ca tentatia de profituri sau elementele de ordin economic ii imping de multe ori pe cei care vor sa investeasca in turism sa faca lucruri care sunt orori.
Pana in acest moment, s-au realizat deja lucrari hidrotehnice pentru refacerea retelei de canale in mai multe complexe acvatice naturale, care vor asigura o circulatie mai buna a apei si conditii de reproducere naturala a populatiilor de pesti.
Daca dorim sa pastram Delta Dunarii ca biosfera unica, trebuie sa acordam o mai mare atentie si renaturarii zonelor „luate” de la natura pentru exploatatii agricole. Vreau sa subliniez faptul ca in acest moment am o preocupare speciala in acest sens. Datorita semnalelor care mi-au fost date de Liviu Mihaiu, am hotarat sa ma aplec cu mai multa atentie asupra acestei probleme, a renaturarii nu numai a zonelor din Delta, ci a tuturor zonelor de-a lungul Dunarii. Acest lucru este valabil pentru intreg Bazinul Dunarii. Consiliile Judetene trebuie sa sprijine aceste proiecte si sa inteleaga importanta europeana a conservarii Deltei Dunarii.
Din pacate pentru Romania, pentru Dunare si pentru Delta, mai sunt foarte multe lucruri de rezolvat. tin sa apreciez eforturile pe care, ca organizatie neguvernamentala, le-ati depus pentru a demonstra si a face cunoscute la nivel european riscurile asupra rezervatiei naturale Delta Dunarii, care decurg din functionarea Canalului Bastroe.
Este regretabil ca nici eforturile dumneavoastra, nici demersurile oficiale si nici pozitiile foarte clare ale unor prestigioase institute si organizatii europene nu au fost luate in considerare de constructorii canalului.
Sunt mahnit si foarte preocupat din cauza acestei situatii. Lipsa de receptivitate si lipsa de intelegere a obligatiilor europene pentru protectia mediului sunt de neinteles. Sunt convins ca institutiile europene vor fi foarte atente la acest dosar si vom continua sa monitorizam cu toata responsabilitatea implicatiile asupra Deltei.
in ceea ce priveste punerea in valoare a potentialului acestei zone, avem un Master Plan pentru dezvoltarea durabila in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii. Prioritare sunt refacerea habitatelor naturale ale unor specii de flora si fauna salbatica, infiintarea unui sistem de colectare a deseurilor pe teritoriul Deltei Dunarii. Planul are in vedere si modernizarea infrastructurii sau sprijinirea activitatilor economice traditionale.
Acest plan nu trebuie sa ramana numai pe hartie! Ceea ce s-a facut pana in prezent nu este suficient, iar renaturarea trebuie sa mearga intr-un ritm mai accentuat. ªi va promit ca ma voi ocupa de acest lucru personal.
Evident, monitorizarea „vigilenta” din partea organizatiilor neguvernamentale precum Asociatia Salvati Dunarea si Delta sunt foarte necesare pentru a impulsiona aceste proiecte.
O problema tot mai acuta este aceea a gunoiului din Delta. Dunarea si Delta incep din nou sa fie invadate de PET-uri, de pungi de plastic, de resturi menajere. Acest lucru este inadmisibil pentru o tara europeana, pentru o tara civilizata. Trebuie sa invatam sa respectam natura!
Sunt laudabile initiativele de ecologizare a habitatelor naturale. Dar este mult mai important ca cei care viziteaza natura sa aiba un comportament civilizat si sa o lase asa cum o gasesc.
Sunt convins ca o colaborare mai stransa intre autoritati si societatea civila ne va ajuta sa repunem natura in drepturile ei firesti si sa protejam Delta.
Un rol deosebit de important in acest efort il au campaniile de informare publica asupra valorii naturale si a valorii europene a acestor zone. Proiectele Asociatiei Salvati Dunarea si Delta sunt recunoscute prin eficienta campaniilor de informare si de sudare a unor puternice coalitii in sprijinul protejarii Dunarii si Deltei. Va asigur si pe aceasta cale de sprijinul meu personal si al Guvernului.
in incheiere, as vrea sa mai fac o singura referire la un subiect la care pe care l-ati ridicat, si anume cel al centralelor eoliene. Trebuie sa intelegeti si acest subiect il va aborda fara indoiala si ministrul mediului. Exista in momentul de fata un set de politici la nivel european in ceea ce priveste domeniul energetic, iar energiile regenerabile sunt un punct forte pe care se mizeaza foarte mult. Ca tara europeana, avem obligatia sa ne inscriem in acest curent, de a pune accentul pe dezvoltarea sectorului energiilor regenerabile. Romania nu este cunoscuta ca o tara cu mare potential eolian. De aceea, cred ca proiectele de centrale eoliene trebuie considerate in raport cu zonele in care ele vor fi amplasate. De aceea, cred ca apropierea acestor dispozitive eoliene de producere a energiei in preajma Deltei Dunarii trebuie sa fie considerate cu mare atentie, pentru a nu incerca sa facem un bine - sa zicem in domeniul energetic - si sa stricam in domeniul naturii. Trebuie sa respectam natura, iar rolul societatii civile este acela de a semnala orice fel de derapaje.
Va multumesc pentru manifestarea pe care o faceti astazi, care se poate transforma si intr-un semnal important pentru autoritati. Asa cum am mai spus si cu alta ocazie, atunci cand omul nu respecta natura, nota de plata este achitata tot de om.
Va felicit pentru reusita organizarii acestui simpozion si in acest an si va urez mult succes in continuarea.”
Guvernul Romaniei - Biroul de presa