Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Situatia somajului si a finantelor publice se imbunatateasca in contextul unei cresteri economice solide

Conform previziunilor economice de primavara ale Comisiei, se estimeaza ca economia Uniunii Europene va creste cu 2,9% in 2007 si cu 2,7% in 2008 (2,6% si, respectiv, 2,5% in zona euro) datorita unor investitii puternice si unui consum privat mai ridicat. in comparatie cu situatia din toamna, asemenea niveluri de crestere presupun o revizuire in sens ascendent de ½ punct procentual in 2007 pentru cele doua zone. Se preconizeaza ca in ansamblul UE se vor crea aproape 9 milioane de noi locuri de munca in perioada 2006-2008, dintre care 6 milioane numai in zona euro. Acest lucru va contribui la reducerea somajului in UE la mai putin de 7% in 2008 fata de 8,75% in 2005. Ca urmare a redresarii economice, situatia finantelor publice va continua sa se imbunatateasca, iar deficitul administratiilor publice va scadea la aproximativ 1% atat in UE, cat si in zona euro - un nivel neegalat de multa vreme. Se estimeaza ca inflatia se va mentine la acelasi nivel, desi previziunile indica o usoara marire a nivelului inflatiei aferente pe parcursul perioadei de prognozare, reflectand cresterea reinnoita a preturilor petrolului si redresarea ciclica

Uniunea Europeana si zona euro cunosc o crestere economica intensa, care ar trebui sa conduca la reducerea in continuare a ratei somajului si a deficitului public mediu pana la niveluri neatinse de multa vreme. Trebuie sa sprijinim redresarea economica consolidand finantele publice si continuand procesul de reforma. La randul sau, aceasta va reduce datoriile publice si va contribui la sporirea potentialului de crestere economica inainte ca efectele imbatranirii populatiei sa isi faca aparitia”, a declarat Joaquín Almunia, Comisarul pentru afaceri economice si monetare.

Trei ani de crestere peste potential

Previziunile economice ale Comisiei publicate astazi preconizeaza o crestere economica mult superioara potentialului pe parcursul perioadei de prognozare, desi usor incetinita, de la 3% in 2006 la 2,9% in 2007 in UE (de la 2,7% la 2,6% in zona euro). Noua previziune pentru 2007 este cu ½ punct procentual mai ridicata decat cea de acum sase luni pentru cele doua zone.

Perspectiva mai optimista se explica, in parte, prin obtinerea unor rezultate mai bune decat cele prevazute in anul 2006, an care a marcat ritmul de expansiune cel mai puternic inregistrat in ultimii sase ani. Cererea interna s-a dovedit a fi mai dinamica, oferind investitii sprijinite de o rentabilitate ridicata a intreprinderilor, de conditii de finantare care sunt inca favorabile, de o rata ridicata a utilizarii capacitatilor, precum si de o atitudine optimista in ceea ce priveste afacerile. Consumul privat este stimulat de o imbunatatire substantiala a situatiei pietei muncii. Cresterea economica a UE continua, de asemenea, sa fie sprijinita de perspectivele solide ale economiei mondiale, in special economiile emergente, ceea ce compenseaza in mare masura incetinirea economiei americane.

Pe termen mai lung, se prevede ca in 2008 activitatea economica va scadea usor la 2,7% in UE si la 2,5% in zona euro, ramanand totusi peste potential. Aceasta incetinire se datoreaza unei cereri externe oarecum mai scazute si impactului decalat pe care retragerea treptata a stimulentului monetar l-a exercitat asupra cererii interne.

Perspective favorabile privind crearea de locuri de munca si finantele publice

Cresterea gradului de ocupare a fortei de munca in UE aproape s-a dublat in 2006 atingand 1,5% (1,4% in zona euro), ceea ce reprezinta cea mai importanta crestere incepand din anul 2000 si corespunde unei cifre de aproape 3,5 milioane de noi locuri de munca (dintre care 2 milioane in zona euro). Aceasta imbunatatire a fost resimtita la scara larga in toate sectoarele si tarile.

Se prevede ca economia va genera o crestere puternica a gradului de ocupare a fortei de munca de circa 1,25% in medie in 2007-2008 atat in UE, cat si in zona euro. Privite in ansamblu, aproape 9 milioane de locuri de munca vor fi fost create in UE in perioada 2006-2008, inclusiv cele aproape 6 milioane din zona euro. Acest lucru ar trebui sa conduca la o reducere de pana la 6,7% a ratei somajului in UE si de 6,9% in zona euro pana in 2008, ceea ce reprezinta niveluri neatinse de la inceputul anilor 1990.

Se prevede o crestere a salariilor, acestea ramanand totusi moderate in perioada de prognozare, in special datorita unei consolidari a cresterii productivitatii muncii. Aceasta este de bun augur, deoarece se asteapta ca indicele pretului de consum sa ramana in jur de 2%. Cu toate acestea, excluzand impactul asupra cresterii TVA in Germania in anul 2007, inflatia aferenta progreseaza usor in 2008, in conformitate cu o cerere interna din ce in ce mai puternica.

Situatia finantelor publice s-a dovedit a fi in mod semnificativ mai buna decat se astepta in toamna, deoarece deficitul bugetar mediu a scazut de la 2,3% din PIB in 2005 la 1,7% in ultimul an in UE (de la 2,4% la 1,6% in zona euro), in principal datorita veniturilor mai ridicate provenite din impozite. Acest fenomen ar trebui sa aiba un impact pozitiv pe tot parcursul perioadei de prognozare, prezentand o scadere a deficitului la 1,2% din PIB in acest an in UE (1% in zona euro). Se prevede o scadere ulterioara pentru anul 2008 la 1,0% in UE si la 0,8% in zona euro, pe baza ipotezei obisnuite privind „mentinerea politicilor existente”. Acesta ar reprezenta nivelul cel mai scazut al deficitului din anul 2000 pana in prezent.

in pofida acestei imbunatatiri globale, cinci state membre, inclusiv un stat membru din zona euro, s-ar confrunta in continuare cu un deficit mai mare de 3% din PIB in anul in curs.

Riscurile legate de situatia internationala

in exterior, exista atat riscuri pozitive, cat si riscuri negative. Pe de o parte, economia globala ar putea deveni mai puternica, in special in Asia. Pe de alta parte, o incetinire mai marcata a pietei imobiliare a SUA, precum si o corectare dezordonata a dezechilibrelor la nivel mondial ale conturilor curente ar avea un impact negativ asupra cresterii economice globale. in cele din urma, alte tensiuni geopolitice ar putea conduce la noi cresteri ale pretului la petrol.

Cu toate acestea, rezultatul s-ar putea dovedi a fi mai bun, datorita evolutiei pietei muncii chiar mai favorabile decat se scontase, ceea ce ar reprezenta un stimulent suplimentar pentru consumul privat.

Previziunile economice de primavara ale Comisiei sunt disponibile in totalitate aici

Sursa: Comisia Europeana

Vizualizări: 85