Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Tariceanu este sceptic in privinta capacitatii de absorbtie a fondurilor europene

Tariceanu este sceptic in privinta capacitatii de absorbtie a fondurilor europene

Dupa 17 ani in care a fost in situatia de a-si gestiona crizele, acum, Romania trebuie sa invete sa gestioneze succesul economic, a declarat astazi premierul Calin Popescu-Tariceanu, la conferinta ''Economia romaneasca, foaie de parcurs de la leu la euro''.

„ªansa Romaniei, ca membra a Uniunii Europene, este tocmai increderea in economie, in initiativa privata, in investitori, in oameni de afaceri care creeaza locuri de munca si care contribuie la prosperitatea tarii”, a declarat premierul Tariceanu.

ªeful Executivului a declarat ca, pentru asigurarea stabilitatii mediului de afaceri din Romania, Guvernul nu va aduce modificari la regimul fiscal. „Vreau sa spun foarte clar ca nu va exista nici o modificare la Codul Fiscal, ca nu se au in vedere majorari de taxe sau impozite pentru anul 2008. Din contra, cred ca elementul de stabilitate si predictibilitate este un element esential, care sa poata permite oamenilor de afaceri sa-si construiasca planurile de afaceri pe un timp mai indelungat, fara riscul ca ele sa poata sa fie bulversate, ca urmare a unor decizii de ordin politic”, a declarat premierul Tariceanu.

Singura modificare intrevazuta de Guvern este o reducere a contributiilor la asigurarile sociale, a mai spus premierul Tariceanu. Astfel, taxele „nu vor fi in nici un caz majorate, ci probabil vor scadea, dar cuantumul scaderii il vom stabili si il vom anunta ulterior”, a precizat seful Executivului.

Primul-ministru Tariceanu a apreciat ca economia romaneasca a ajuns intr-o prima etapa de maturitate, in care este indeajuns de puternica si de independenta pentru a nu se lasa influentata major de semnalele din zona politica. El a subliniat capacitatea Guvernului de a ignora temele politice care genereaza tensiuni si de a se concentra asupra problemelor economice, asupra temelor reale de guvernare.

ªeful Executivului a amintit ca una dintre prioritatile Guvernului este transformarea mediului de afaceri din Romania intr-unul competitiv, atractiv si stabil. Chiar daca Romania adera la UE intr-un boom al investitiilor si consumului, o tema esentiala pentru etapa actuala este transformarea impactului aderarii in sanse de dezvoltare si pentru cresterea competitivitatii economiei romanesti, a subliniat premierul Calin Popescu-Tariceanu. „Semnalele de piata si ultimele date statistice oficiale privind evolutia indicatorilor macroeconomici la inceputul de an 2007 arata o economie vibranta”, a subliniat primul-ministru.

Premierul Tariceanu a subliniat ca Romania inregistreaza in 2007 un ritm de crestere aproape dublu fata de perioada corespondenta a anului trecut, rata de crestere reala a PIB prevazuta pentru 2007 mentinandu-se foarte ridicata, dupa standardele europene, la 6,5%. Astfel, in ultimii doi ani Romania inregistreaza o crestere economica fara precedent.

Aceasta crestere trebuie mentinuta prin investitii „in domenii care pot sa asigure dezvoltarea pe termen lung a economiei romanesti, cum ar fi infrastructura, resursele umane, agricultura sau IT, sustinerea unor industrii autohtone cheie pentru economie, cum este de exemplu industria auto sau cea energetica; mentinerea unei relatii deschise, de dialog, cu investitorii din economie”, a spus premierul Calin Popescu-Tariceanu.

Investitiile din domeniile cheie pentru dezvoltarea Romaniei nu trebuie amanate cu „argumente de genul ''noi nu avem nevoie de autostrazi''” a spus seful Executivului. „Acest tip de gandire pe termen scurt poate fi fatal dezvoltarii oricarei economii”, a mai spus el.

Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu a subliniat importanta absorbtiei fondurilor structurale pentru dezvoltarea Romaniei. Primul-ministru a cerut sprijinul companiilor romanesti, care sa elaboreze proiecte viabile pentru a investi banii europeni in dezvoltarea Romanei.

Premierul a aratat ca in prezent face un turneu prin tara pentru a se intalni cu autoritatile publice locale, actorii principali care trebuie sa gestioneze oportunitatea fondurilor europene nerambursabile. „Ma intalnesc cu toate autoritatile locale indiferent de culoarea lor politica si cu cei mai importanti oameni locali de afaceri indiferent de simpatiile lor politice, pentru a le explica cat de importanta este mobilizarea pentru pregatirea proiectelor”, a precizat premierul. El a subliniat ca potentialii beneficiari locali ai banilor europeni nu trebuie sa astepte o coordonare stricta a absorbtiei de la Bucuresti, ci trebuie sa elaboreze proiecte pentru a obtine fonduri. „Autoritatile de management din ministerele direct implicate in programele operationale si autoritatea centrala din ministerul Finantelor pregatesc conditiile necesare pentru ca, odata cu aprobarea si sosirea fondurilor, absorbtia acestora sa intre intr-un ritm normal de derulare”, a mai spus premierul.

Premierul a declarat ca Strategia de Post-aderare, propune consolidarea unor “piloni” ai dezvoltarii economice si anume: crearea de conditii optime pentru dezvoltarea companiilor nationale (romanesti si straine care opereaza in economia romaneasca), pentru dezvoltarea fortei de munca si a resurselor umane imbunatatirea conditiilor de munca, si cresterea coeziunii sociale „tintele din Strategia post-aderare nu vor fi atinse fara a lua in considerare continuarea reformelor institutionale si administrative, crearea unei platforme consensuale cu partenerii sociali si curatarea completa a fenomenelor dar si a imaginilor negative din mediul economic si institutional romanesc”, a spus premierul Tariceanu.

Guvernul Romaniei - Biroul de presa

Vizualizări: 80