Situatie in continuare dramatica la APIA pentru absorbtia fondurilor
Briefing de presa sustinut de ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Decebal Traian Remes, la finalul sedintei de Guvern
Decebal Traian Remes
in continuarea intalnirii de ieri va pot spune ca au trecut prin Guvern astazi doua ordonante de urgenta si o hotarare de Guvern. Printr-o ordonanta de urgenta am modificat legea irigatiilor, permitand, prin acea modificare a termenelor pana la care se mai pot incheia contracte, sa se mai incheie contracte pana la 30 iunie si sa aiba acces la apa si cei care nu sunt inscrisi in asociatii de udatori. Prin cealalta ordonanta am aranjat bugetul, ca sa putem da sumele pe care le-am convenit ieri. Iar prin hotararea de Guvern am asezat atat sprijinul pentru irigatii si pentru intretinerea sistemului si paza, cat si alte forme de sprijin pentru agricultura si zootehnice.
Tot in continuarea discutiei de ieri /.../ la 15 ianuarie anul acesta Guvernul a dovedit preocupare pentru sistemul de irigatii si atunci nu era presat de seceta. S-au luat masuri, in acel moment, si a crescut suprafata contractata pana la 31 ianuarie, iar in 31 martie din nou Guvernul a luat in discutie aceasta problematica si prin modul cum a fost asezat, in cadrul bugetului Ministerului Agriculturii, bugetul Agentie Nationale de imbunatatiri Funciare, cu o crestere de 25%, da o dovada a preocuparii Guvernului in lipsa previziunilor meteo alarmante care au aparut ulterior, ca a acordat toata atentia problematicii irigatiilor.
Premierul, iar eu il voi insoti, va ajunge maine, nu stiu unde ca loc, pentru a verifica sistemul de irigatii. Poate ca o puteti privi si ca pe o gluma: nu stiu unde si nici nu stiu daca voi sti inainte de maine dimineata. Nu cred ca merge sa vaca o vizita ca sa fie primit cu esarfa tricolora de catre primar, ci vrea sa vada daca sistemul functioneaza sau nu functioneaza in anumite locuri, vrea sa vada la fata locului starea culturilor sau sa afle direct motivele acelora dintre fermieri sau proprietari care nu solicita totusi apa, desi au aceasta posibilitate.
Trecand la un alt subiect - colegii dumneavoastra au fost precis la conferinta de presa tinuta de Agentia de Plati si Interventie in Agricultura - ieri era scadenta de depunere a cererilor, termen la care am solicitat si obtinut prelungirea pana la finalul lunii. Fata de suprafata convenita in UE avem o depasire de 8 procente. Aceste 8 procente precis vor fi proiectate in doua feluri: in plus prin cei care vor depune cereri de acum si pana la finalul lunii si in minus cu neconcordantele din teren, cu suprapunerile de suprafete, cu scoaterea de la suprafata eligibila a suprafetelor de teren sub 0, 3 hectare. Este o greseala impardonabila, din punctul meu de vedere, ca Romania a acceptat ca suprafata minima eligibila sa fie de 0,3 hectar,e pentru ca in Ardeal unitatea de masura seculara este iugarul si o jumatate de iugar, prin diviziune, este sub 0,3 hectare. in vechiul Regat pogonul si jumatatea de pogon, tot prin diviziune, prin darea ca mostenire, este sub 0,3 ha.
Tot prin aranjarea bugetului, astazi, am reusit sa facem rost de sume pentru a ne rezolva, daca vom reusi sa conducem bine lucrurile si procesele de achizitie, intre 120 si 150 de centre locale care sa corespunda criteriilor, conditiilor si sa asigure atat pentru salariati, cat si pentru fermieri, conditii civilizate de lucru, de munca, de pastrare a documentelor, de functionare a tehnici de calcul.
Reporter: Domnule ministru, spuneti-mi, va rog, exista vreo masura stabilita ieri care nu a fost stabilita astazi ? Din cele pe care le-am discutat ieri ?
Decebal Traian Remes: Nu, tot ce am anuntat ieri a fost legiferat, chestiunea cu amanarea termenului de incasare a facturilor de la 30 la 60 de zile este o problema de contract comercial. De asemenea, domnul Varujan Vosganian a anuntat ca a luat legatura cu Nuclearelectrica si Hidroelectrica si ca, pentru cate trei luni de zile in fiecare an, atata timp cat de domnia sa va depinde acest lucru, agricultura pentru irigatii va beneficia de surse de curent ieftin.
Reporter: S-a vorbit si despre un pret al kilowatului pentru sistemul de irigatii, la cat va ajunge in urma acestei decizii?
Decebal Traian Remes: Eu am inteles de la domnul Varujan Vosganian, si cred ca doar atat era legal, sa se aseze la masa cumparatorul si cu furnizorul de energie electrica si sa spuna ca furnizorul de energie electrica este Hidroelectrica sau Nuclearelectrica, vor conveni un pret care oricum este mai mic decat celalalt si nu le va fi luata asa zisa taxa pe putere. Este o chestiune penalizatoare pentru faptul ca in anumite ore ale zilei sau in anumite zile ale saptamanii, cand este varf de consum, consumi si tu. Dar astea sunt chestiuni de tip comercial, nu mai fixam in Romania, totusi, preturi administrative, nu avem acest drept. Ne-am abate, am reveni inainte de '89, de fapt.
Reporter: Domnule ministru, in urma cu cateva saptamani vorbeati de o situatie foarte dramatica la Agentia de Plati in Agricultura pentru absorbtia fondurilor, in ce stadiu se mai afla acest?
Decebal Traian Remes: Situatia este, din pacate, in continuare dramatica, pentru ca am scapat doar de prima penalizare. Daca verificarile in teren, confruntarea intre datele scriptice din cererile depuse si datele incarcate in sistemul informatic nu o sa duca la cealalta problema despre care v-am spus, masurarea in teren, si sa-mi iasa foarte multe din fasiile alea de pamant sub 0,3 hectare, pentru ca este foarte posibil ca un om care are o jumatate de iugar, adica aproape 29 de ari, sa fi fost tentat sa spuna 30, ca o sa-mi iasa, numai ca 30 nu o sa poata iesi pentru ca, in momentul in care se vor face masuratorile, se masoara fiecare bucatica a fiecarui om si trebuie sa se suprapuna cu masuratoarea facuta satelitar de sus pe tot blocul. ªi este foarte posibil sa am, prin insumarea declaratiilor, mai mult decat imi da tot blocul si atunci de undeva trebuie sa tai. Pericolul care ne paste, de mare penalizare, este acela privind controlul in teren si controlul la centrele de lucru locale. Nu stiu daca ati ajuns sau nu ati ajuns la centrele locale ale APIA, se da un timp maxim pentru a furniza informatii, pentru a putea furniza informatia, trebuie sa pui mana pe dosarul fermierului pe care ti-l cere. Am centre locale pentru care totalul suprafetei este mult sub ce este incaperea aceasta, acolo mobilierul este adus din capatat de la primarie, de la scoala, masa lor de bucatarie de acasa. Iar arhiva, ca sa iau dosarul unui fermier, este o gramada de hartii asezate una peste alta. intr-o asemenea conditie nu pot pune mana pe un anume dosar, calculatoarele sunt si ele asezate cum da Domnul. Dosarul nu am de unde lua pentru ca nu am o arhiva ordonata, in stare de emotie, pentru ca personalul nu este un personal cu experienta acumulata in domeniu, nu va face fata la incadrarea in timp. /.../ Nu am apa, curent electric am introdus in multe dintre ele in cursul acestui an, nu am nimic din ceea ce ar trebui, nu am arhiva care ni se cere strict, de 50 de metri patrati minimum, fara geamuri si cu usa de mare siguranta, pentru ca actele, ca sa se pastreze in timp, trebuie sa am niste conditii. Prin Agentia de Plati se vor derula sume fantastic de mari, cresc de la an la an, si ne-au pretins niste criterii pentru a deveni posibil de acreditat. Aici am cea mai mare teama in momentul de fata.
Termenul al doilea, pe care trebuie sa-l indeplinim, este termenul cu trecerea in baza de date, in sistemul informatic. il vom indeplini pentru ca am, la momentul acesta, deja 79% si mai am pana in data de 12 iunie si ne ocupam cu precadere de asta.
Pe urma, pot avea necazuri in ceea ce priveste iesirea in teren, deoarece licitatia pentru mijloacele de transport, masini de teren cu garda sus, ca sa poata lucra pe toate vagaunele, prin camp, mi-a fost amanata din data de 27 aprilie, contestandu-se caietul de sarcini, pana ieri. De ieri se numara iarasi 6 zile, cat a fost intrerupta, intre 27 si 2 mai, si voi avea licitatia la inceputul saptamanii viitoare. Daca ma trezesc sau ne trezim cu o contestatie a licitatiei, lucru posibil, pentru ca este vorba de valori mari, nu o sa avem cu ce iesi in teren sau sa umblam habauci ca sa inchiriem mijloace de transport de te miri pe unde. Timpul de iesire in teren pentru verificarea parcelelor este de 80 de zile, dar daca va da Dumnezeu ploaie totusi pana atunci, putem ajunge in situatia sa ramanem cu masinile incarcate de noroi, sa trebuiasca sa mergem cu tractoare sa le scoatem de acolo. ªi ni se pot trage necazuri si de aici. in final, in septembrie ni se va spune daca suntem sau nu penalizati. Penalizarea nu este graduala, este de 25%.
in momentul cand avem acea decizie finala vom ajunge si la a stabili cat platim pe hectar. Vedem cat ne ramane si pe urma vom sti exact cat vor fi suprafetele pentru care dam bani, se vor ordonanta platile si banii vor curge catre fermierii romani intre 1 si 22 decembrie, din surse bugetare romanesti. in mai anul viitor UE ne va da suma in cauza. De fiecare data bugetul Romaniei o va plati in cursul anului, spre finalul anului, si o va incasa in primavara viitoare de la UE. Asa este modalitatea de curgere financiara, nu numai pentru Romania, pentru toate tarile UE, la acest gen de sprijin financiar pe suprafata.
Reporter: Vorbeati despre modificarea bugetului in vederea acordarii acestor sume. Vreau sa va intreb cat va deveni bugetul agriculturii in urma discutiilor si hotararii de Guvern?
Decebal Traian Remes: Ca sa fiu foarte sincer cu dumneavoastra, am jucat pe suma nula. Nu am primit nici un leu de nicaieri, mi-am mutat, din cate buzunare are Ministerul Agriculturii, bani dintr-o parte in alta. La rectificarea care urmeaza sa vina va trebui, pana in momentul de fata, sa-mi dea Ministerul Finantelor cel putin 5.500 de miliarde lei pentru cele doua directii, sprijinul pentru irigatii si pentru rezolvarea problemelor spatiilor destinate centrelor locale.
Reporter: 5 500 de miliarde de lei vechi?
Decebal Traian Remes: De lei vechi. Dar nu ma voi putea multumi cu atata, domnul Varujan Vosganian are obligatii fata de mine din perioada cand eram eu acolo si ma indruma dansul cum trebuie sa dau, acum dumnealui este acolo si eu o sa-i cer ce trebuie sa-mi dea si undeva la 15.000 de miliarde lei vechi la rectificare cu mine face pace.
Reporter: Dar va avea domnul Vosganian de unde sa dea acesti bani ?
Decebal Traian Remes: Trebuie sa aiba, pentru ca dumnealui are pregatire, experienta, a condus comisii, a facut scoala multa si i-am lasat, totusi, un minister mult mai sanatos decat in perioadele cand dumnealui il critica, iar economia acum merge cu adevarat. Pentru ca nu mai este durere in sistemul bancar, au ramas in picioare toate bancile dupa mandatul lui Remes, fara nici o cadere, nu este datorie externa. ªi economia romaneasca si-a revenit la modul real. Deci va trebui sa aiba si eu cred ca va fi mult mai generos cu mine, dandu-mi mai mult decat voi indrazni sa-i cer.
Guvernul Romaniei