Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Conferinta Internationala de Promovare a Programului Operational de Cooperare Transfrontaliera in Bazinul Marii Negre, 2007-2013

Conferinta Internationala de Promovare a Programului Operational de Cooperare Transfrontaliera in Bazinul Marii Negre, 2007-2013

Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor a organizat marti, 22 mai 2007, Conferinta Internationala pentru promovarea Programului Operational de Cooperare in Bazinul Marii Negre, 2007-2013. La conferinta au participat ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, Laszlo Borbely, reprezentanti guvernamentali din 10 tari partenere in acest program, respectiv: Armenia, Azerbaijan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Moldova, Rusia, Turcia , Ucraina si Romania.

Scopul acestui eveniment a fost identificarea in comun a unor posibilitati de interactiune intre diferitele initiative de cooperare regionala existente si acest program. in acelasi timp, conferinta reprezinta o prima oportunitate pentru a prezenta opiniei publice viziunea si obiectivele partenerilor din Programul de Cooperare in Bazinul Marii Negre.

in deschiderea conferintei, domnul Laszlo Borbely, ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, a subliniat importanta cooperarii transfrontaliere la granitele externe ale Uniunii Europene care reprezinta o prioritate a Politicii Europene de Vecinatate. „in ultimii ani a crescut numarul initiativelor de stabilire a cooperari in aceasta arie si as dori sa mentionez, in acest sens, ca este pentru prima data cand Comisia Europeana a propus un program de cooperare in zona, completand astfel sfera de cooperare in bazinele maritime ale Europei. Chiar daca bugetul alocat programului este destul de modest, speram sa obtinem rezultate bune, astfel incat si Comisia Europeana sa se convinga ca sunt necesare fonduri suplimentare”, a declarat Ministru Laszlo Borbely.

in acest moment, programul al carui coordonator este Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, se afla in stadiu de negociere cu Comisia Europeana. La nivel european, este cel mai amplu program de cooperare transfrontaliera, avand ca parteneri 10 state riverane Marii Negre.

Programul are un buget alocat de 17 milioane EURO si se adreseaza consiliilor judetene, prefecturilor, primariilor, agentiilor de mediu, camerelor de comert, organizatiilor non-guvernamentale relevante, universitatilor si institutelor de cercetare din regiunile eligibile. Fondurile sunt asigurate in co-finantare de catre Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) si Instrumentul European de Vecinatate si Parteneriat (ENPI), instrument care sprijina implementarea Politicii Europene de Vecinatate in tarile partenere. Statele partenere in program trebuie sa asigure 10% din finantare, la nivel de proiecte (sursele pot fi: buget de stat si buget beneficiari).

Conferinta de la Bucuresti face parte din actiunile premergatoare lansarii programului, lansare care va avea loc in a doua parte a anului 2007.

Informatii de background

Aplicantii in cadrul acestui program pot beneficia de un avans stabilit procentual, in functie de valoarea proiectului. Finantarea nerambursabila (granturi) se obtine in mod competitiv in urma unor licitatii publice pentru propuneri de proiecte de colaborare transfrontaliera. Participantii din Romania pot aplica ca si parteneri sau lideri de proiect in proiecte comune.

Criteriile generale si specifice de selectie a proiectelor sunt aprobate de catre Comitetul de Monitorizare la propunerea Autoritatii de Management (Ministerul Integrarii Europene din Romania).Criteriile minimale de selectie pe care trebuie sa le indeplineasca aplicantii sunt:

capacitate administrativa,

capacitate tehnica,

capacitate financiara.

Aplicantul trebuie sa aiba sediul in una din ariile eligibile ale programului dupa cum urmeaza:

Romania: zona de Sud-Est;
Bulgaria: Severoiztochen, Yugoiztochen;
Grecia: Kentriki Makedonia, Anatoliki Makedonia Thraki;
Turcia: Istanbul, Tekirdað, Kocaeli, Zonguldak, Kastamonu, Samsun, Trabzon;
Rusia: Rostov Oblast, Krasnodar Krai, Republica Adygea ;
Ucraina: Odesa, Mykolaiv, Kherson, Sevastopol, Zaporosh'ye si Donetsk Oblast, Republica Crimea , Sevastopol
Pentru Moldova, Georgia, Armenia, Azerbaijan este eligibil intreg teritoriul.

Prin acest program se vor finanta actiuni din domeniul protectiei mediului, seminarii, cursuri de formare, conferinte, workshop-uri, crearea de retele pentru promovarea turismului (networks), etc.

Programul isi propune sa stimuleze cooperarea in regiunea de granita, in diverse domenii, precum: dezvoltare economica si sociala in regiunile din bazinul Marii Negre, imbunatatirea mediului inconjurator si promovarea activitatilor ecologice, controlul asupra factorilor poluanti, promovarea integrarii culturale si schimburi reciproce intre comunitatile din zona bazinului Marii Negre.

Sursa: Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor

Vizualizări: 107