Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

A fost aprobat Planul National de Cercetare - Dezvoltare si Inovare II (CDI) pentru perioada 2007-2013

A fost aprobat Planul National de Cercetare - Dezvoltare si Inovare II (CDI) pentru perioada 2007-2013

Planul reprezinta un cadru de reglementare unitar pentru implementarea strategiei si politicilor din domeniul Cercetarii-Dezvoltarii si Inovarii, reunind si armonizand majoritatea instrumentelor de finantare si actele normative asociate, aplicate in prezent de Autoritatea Nationala de Cercetare ªtiintifica (ANCS).

Planul National de Cercetare Dezvoltare si Inovare pentru perioada 2007-2013 reprezinta principalul instrument de implementare a politicilor promovate de ANCS in perioada de post-aderare.

in acest sens, Planul National este alcatuit din sase programe, definite pe baza principalelor obiective ale ANCS pentru aceasta perioada. Programele componente ale Planului sunt urmatoarele:
• Resurse umane: cresterea numarului de cercetatori si a performantelor profesionale ale acestora, precum si cresterea atractivitatii carierei in cercetare
• Capacitati: dezvoltarea capacitatilor de cercetare si deschiderea sistemului CDI catre mediul stiintific international si mediul socio-economic national; programul va permite cercetatorilor sa lucreze utilizand aparatura performanta, sa beneficieze de un management adecvat si sa mentina o relatie permanenta cu nevoile socio-economice
• Idei: pentru dezvoltarea cunoasterii, avand in vedere importanta cercetarii fundamentale si faptul ca ea asigura o baza solida cercetarii aplicative si dezvoltarii tehnologice, atat prin idei, cat si prin capacitatea de formare a personalului cu calificare inalta, necesar acestor activitati.
• Parteneriate in domeniile prioritare, pentru crearea conditiilor pentru o mai buna colaborare intre diferitele entitati de cercetare-dezvoltare si inovare, agenti economici si/sau unitati ale administratiei publice cu scopul de a oferi solutii la problemele identificate in cadrul urmatoarelor directii:
- tehnologia informatiei si comunicatii
- energie
- mediu
- sanatate
- agricultura
- siguranta si securitatea alimentara
- biotehnologii
- materiale, procese si produse inovative
- spatiu si securitate
- cercetare socio-economica si umanista.
• Inovare, pentru sustinerea proiectelor de cercetare pre-competitiva si/sau competitiva, initiate de agenti economici si realizate in colaborare cu entitati de cercetare-dezvoltare si inovare, precum si dezvoltarea infrastructurii de inovare
• Sustinerea performantei institutionale, pentru a permite, prin mecanisme bazate pe competitie, entitatilor de cercetare performante, publice sau non-profit, sa-si implementeze strategiile proprii de dezvoltare, in acord cu Strategia Nationala de Cercetare Dezvoltare si Inovare.

Suma maxima alocata de la bugetul de stat pentru finantarea planului National II este de 15.000 milioane lei

Monitorizarea, evaluarea si intreprinderea masurilor corective necesare pentru realizarea obiectivelor si indicatorilor de performanta stabiliti pentru Planul National se face de catre ANCS, inclusiv prin rapoarte realizate de experti independenti.

Informatii de background

Proiectul a implicat un amplu proces de consultari, derulate pe o perioada de aproape un an si jumatate. La aceste consultari au participat cea mai mare parte a comunitatii stiintifice, reprezentanti din cadrul autoritatilor guvernamentale, ca si un numar important de structuri si personalitati reprezentative din mediul economic.

Pentru a sustine pozitia prioritara a domeniului CDI, Guvernul s-a angajat in directia optimizarii finantarii alocate cercetarii. Fondurile destinate cercetarii in perioada 2005-2007 si estimarile pentru perioada 2008-2009 indica urmatoarele cresteri ale bugetului:
• Bugetul pentru 2006 a crescut cu 60% fata de 2005, atingand 0.4% din PIB
• Bugetul adoptat pentru 2007 este cu 50% mai mare decat cel din 2006, ceea ce reprezinta o crestere la aproximativ 0.5% din PIB
• in perioada 2008-2009 este estimata o crestere a fondurilor publice alocate pentru CDI la aproximativ 0.75% din PIB in 2008 si la 0.9% din PIB pentru 2009, pentru a putea atinge in 2010 nivelul de 1% din PIB conform obiectivelor Strategiei Lisabona.

Guvernul Romaniei

Vizualizări: 132