POR va fi demarat in a doua jumatate a anului 2007
Programul Operational Regional al Romaniei va putea fi demarat in a doua jumatate a anului 2007, a anuntat miercuri, 30 mai, ministrul Dezvoltarii si Lucrarilor Publice, Laszlo Borbely, la finalul sedintei de Guvern.
„Programul Operational Regional este in grafic”, a declarat ministrul Laszlo Borbely. Ministerul Dezvoltarii si Lucrarilor Publice are un portofoliu de 90 de proiecte care au fost pregatite prin programul PHARE. Astfel, aceste proiecte vor putea fi demarate imediat, in prima etapa a aplicarii Programului Operational Regional, incepand din luna iulie.
Dat fiind ca absorbtia fondurilor europene alocate Programului Operational Regional va incepe din a doua jumatate a anului, Romania va face eforturi sa cheltuiasca in acest an circa 400 de milioane de euro, din cele 4,4 miliarde alocate pe toata perspectiva financiara 2007-2013, a declarat Laslo Borbely.
Informatii de background
Programul Operational Regional planifica investitia banilor alocati Romaniei din Fondul European de Dezvoltare Regionala. La cei 3,7 miliarde de euro din acest fond se adauga cofinantarea nationala in valoare de 713 milioane de euro, bani care vor fi directionati pentru finantarea catalizatorilor cresterii economice: dezvoltarea infrastructurii regionale si locale si imbunatatirea mediului de afaceri.
POR acorda prioritate dezvoltarii regiunilor dezavantajate ale Romaniei, pentru a echilibra disparitatile existente. Proiectele finantate prin POR sunt cele ale caror obiective se incadreaza intr-una din axele prioritare ale programului. Acestea sunt sase: infrastructura de transport regionala si locala, infrastructura sociala, mediul de afaceri, turismul, dezvoltarea urbana durabila, iar o parte din bani vor finanta partea de asistenta tehnica necesara implementarii POR.
Astfel, proiectele finantabile din POR vor include reabilitari de drumuri regionale si locale, inclusiv centuri ale oraselor, imbunatatiri ale infrastructurilor de sanatate, asistenta sociala sau educatie, dezvoltarea structurilor de sprijinire a afacerilor sau reabilitarea siturilor industriale.
Pentru dezvoltarea turismului POR va finanta restaurarea sau intretinerea siturilor de patrimoniu cultural national, modernizarea infrastructurii specifice turismului, inclusiv structuri de cazare, sau amenajarea siturilor turistice naturale. Pentru dezvoltarea urbana se vor putea reabilita structuri urbane degradate, se vor putea investi bani in serviciile urbane sau chiar reabilita si reconverti cladiri abandonate din orase.
Cei care pot depune proiecte pentru finantare prin POR sunt atat actori publici precum si privati: autoritati publice, organizatii neguvernamentale sau societati comerciale.
POR a fost elaborat de Ministerul Integrarii Europene, institutie care va fi responsabila si de implementarea sa. Pentru a atinge o rata cat mai buna de absorbtie a fondurilor Ministerul Integrarii Europene are deja proiecte pregatite pentru implementare imediata. Portofoliul de proiecte care pot demara in 2007 in cadrul POR se ridica la aproximativ 400 milioane de euro.
Guvernul Romaniei