Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Inovarea si competitivitatea – prioritati ale CE in noua perioada financiara

“Calitate inainte de cantitate” – aceasta este ideea promovata de vicepresedintele Comisiei Europene, Antonio Tajani, in cadrul conferintei „Provocarile competitivitatii industriei europene si rolul investitiilor”, care s-a desfasurat saptamana trecuta la sediul BNR.

Discursul comisarului a fost precedat de interventia ministrului Educatiei, Daniel Funeriu, care a subliniat faptul ca „fara inovare, competitivitatea nu e posibila”. Funeriu s-a angajat sa promoveze un adevarat „ecosistem al inovarii”, prin sustinerea cercetarii stiintifice conectate la nivel international, prin crearea unei infrastructuri de telecomunicatii moderne si eficiente, prin sprijinirea culturii si educatiei antrerenoriale in scoli, prin garantarea de servicii legale si financiare oneste si prin crearea aglomerarilor industriale („industrial clusters”). Ministerul Educatiei pregateste si alte mecanisme care sa furnizeze un cadru propice pentru inovare. Este vorba despre:

  • Un nou sistem de cecuri de inovare „inovauchere” - pentru antreprenoriatul ecologic alaturi de granturi de cercetare industriala prin Planul National de Cercetare, Dezvoltare, Inovare
  • Legea brevetelor de serviciu
  • Planuri de educatie antreprenoriala pentru studenti si de sustinere a incubatoarelor de afaceri in universitati
  • Programe in parteneriat cu alte tari in domeniul cercetarii, alaturi de interconectarea politicilor de inovare si antreprenoriat cu statele din imediata vecinatate: Polonia, Bulgaria, Croatia.

Noua politica industriala a UE - a III-a revolutie industriala?


Pentru ca „este imposibil ca in 2011 sa avem aceeasi politica industriala ca acum 20, 30 de ani” , asa cum sublinia Tajani, Comisia Europeana va pune accent in urmatorii ani pe sustinerea cercetarii aplicate industriei, ceea ce va determina o adevarata „revolutie industriala”. Comisarul european a impartasit audientei faptul ca CE a propus pentru urmatoarea perioada financiara o suma de 80 de miliarde de euro in sprijinul inovarii, alaturi de 2,4 miliarde destinate competitivitatii si accesului la finantare. Eforturile Comisiei in acest domeniu sunt dublate si de masurile luate de Parlamentul European care, conform declaratiilor lui Antonio Tajani, va aproba pana la sfarsitul saptamanii un nou set de reguli privind finantarea europeana.

„Avem nevoie de tehnicieni”

Tajani s-a declarat sustinatorul educatiei performante, centrate pe cerintele pietei interne, dar si pe cerintele pietelor de desfacere internationale in plina ascensiune – Africa, Rusia, Brazilia. Vicepresedintele CE a marturisit ca in prezent, exista 50 de locuri de vacante pentru tehnicieni in proiectul Galileo – un proiect ambitios care isi propune sa creeze un sistem global de navigatie prin satelit. Pentru mai multe detalii, click aici.

Raluca Preluca,
www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 127