Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Internet broadband pentru toate comunitatile rurale din Romania

Ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme, alaturi de Corneliu Manescu, coordonator al proiectului Ro-Net si Emilian Zahan, director cabinet, au participat la Bruxelles , in perioada 20-21 octombrie 2011, la intalnirea cu expertii de la DG Regio si DG Infso. In cadrul intalnirii cu caracter tehnic au fost stabilite ultimele detalii ale Proiectului pentru dezvoltarea infrastructurii de banda larga in zonele defavorizate (Ro-Net), structura cadru a proiectului si modelul operational propus de partea romana .

“Facem toate eforturile necesare pentru punerea in actiune a proiectului pentru dezvoltarea infrastructurii de banda larga in zonele defavorizate. O penetrare broadband sporita va permite o micsorare a diferentelor intre mediul urban si cel rural. De aceea , prin Strategia de broadband , ne propunem sa acoperim pana in 2015 toate cele 3600 de “zone albe”, pentru a asigura accesul la informatie si cunoastere tuturor romanilor. “ a sustinut ministrul Valerian Vreme.

Intalnirea cu expertii tehnici face parte din ultima etapa necesara completarii documentatiei de proiect pentru pregatirea prenotificarii oficiale si elaborarea studiului de fezabilitate.

O alta tema a discutiilor s-a axat pe prezentarea noului model de finantare propus de Comisia Europeana in cadrul Programului “Connecting Europe Facility” pentru care va fi alocat un fond de 9,2 miliarde euro in perioada 2014-2020 si va sprijini investitiile in retele rapide de banda larga si servicii digitale pan europene.

De asemenea, ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme , a participat la o prezentare despre managementul identitatii si a cartii de identitate belgiene , realizata de oficialii Agentiei guvernamentale Fedict ( Service Public Federal Technologic de la l`Information et de la Communication) .

Informatii de background
In sedinta de Guvern din data de 5 octombrie a fost aprobat memorandumul pentru dezvoltarea broadband – construirea unei infrastructuri nationale de broadband in zonele defavorizate prin fonduri structurale. In iunie 2011,ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme a avut la Bruxelles o intrevedere cu Johannes Hann, Comisarul European pentru Politica Regionala, in cadrul careia a prezentat Proiectul de dezvoltare a infrastructurii de banda larga in zonele albe (defavorizate).

Alocarea de catre UE a celor 84 milioane de euro a fost obtinuta de Romania in urma adoptarii, in 2009, a Strategiei nationale de broadband, urmarind extinderea acoperirii internetului broadband in zonele fara acces.

Sursa: MCSI

Vizualizări: 172