Programarea 2014-2020: Premierul Emil Boc sustine ideea existentei cate unui program operational regional pentru fiecare regiune
Orban: “2012 este crucial pentru absorbtia fondurilor structurale si de coeziune”
La cinci ani de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, ministrul care gestioneaza portofoliul afacerilor europene, Leonard Orban, a aratat faptul ca tara noastra a primit din partea UE cu 5,67 miliarde de euro mai mult decat a contribuit: “Contrar opiniilor, Romania nu este un contributor net la bugetul Uniunii Europene. Pana la sfarsitul anului 2011, au intrat in tara 11,91 miliarde de euro, iar Romania a contribuit cu 6,24 miliarde de euro”, a declarat acesta la Conferinta “Romania in UE. 5 ani de la aderare” organizata ieri, 2 februarie 2012.
Procentul absorbtiei reale corespunzatoare fondurilor structurale si de coeziune, comunicat de ACIS la 31 decembrie 2011, este de 5,5%. Orban afirma insa ca CE a aprobat plati catre Romania in procent de 6,6%, diferenta de 1,1% fiind reprezentata de sume care inca nu au fost virate tarii noastre.
Ministrul a avertizat ca anul 2012 este crucial in ceea ce priveste administrarea instrumentelor structurale in Romania, intrucat de anul viitor va incepe in mod masiv procesul de dezangajare.
“Riscurile majore pentru Romania vor fi la sfarsitul anului 2013, cand cel putin in ceea ce priveste politica de coeziune, sumele real absorbite vor trebui sa fie mai mari de 8 miliarde de euro.(n.r: in prezent, suma real absorbita de Romania este de aproximativ 1 miliard de euro). Ceea ce se intampla in 2012 este fundamental pentru bilantul final al perioadei 2007 – 2013. Daca eforturile care se fac anul asta vor fi intrerupte, dintr-un motiv sau altul, daca nu va exista continuitate, daca va exista cel mai mic accident in aceasta zona, efectele se vor resimti puternic, chiar foarte puternic la sfarsitul anului 2013, cand se va pune problema pierderii nu a zeci de milioane, ci a miliarde de euro”.
De la un singur Program Operational Regional la 8?
Desi sumele alocate Romaniei de CE pentru perioada 2007 – 2013 sunt contractate la momentul actual in proportie de 64,92%, premierul Emil Boc, prezent la conferinta, si-a exprimat ingrijorarea cu privire la procentul mic al absorbtiei. Seful Executivului a aratat ca este importanta reforma administrativa a tarii “pentru a putea sa ne asiguram ca in exercitiul financiar urmator, fondurile europene vor putea fi mai usor absorbite si din perspectiva mecanismelor procedurale”.
In opinia Premierului “este mai usor ca in fiecare regiune/judet sa se stabileasca un Program Operational. Un program operational (regional) la nivel national, inevitabil, nu va putea suplini diferentele specifice si particularitatile fiecarei regiuni/judet”.
Singurele tari care in perioada 2007 – 2013 nu au in implementare Programe Operationale Regionale pentru fiecare regiune distincta sunt cele 3 tari baltice(Estonia, Letonia si Lituania), tarile mici (Luxembourg, Malta, Cipru, Slovenia), Bulgaria si Romania.
Raluca Preluca,
www.fonduri-structurale.ro