2014-2020: Acordul de Parteneriat aprobat de CE

Comisia Europeana a adoptat Acordul de Parteneriat 2014 - 2020 cu Romania, documentul care prezinta modul in care vor fi folosite fondurile europene structurale si de investitii in viitoarea perioada de programare.

„Romania are deja Acordul de Parteneriat 2014 -2020 aprobat, fiind cel de al 11-lea stat care a obtinut aprobarea Comisiei Europene pe acest document. Acest fapt demonstreaza ca documentul Romaniei a raspuns exigentelor Comisiei si, totodata, devine clar ca toate atacurile furibunde si dezinformarile ca Romania nu va avea acest Acord aprobat, venite din partea celor care au distrus sistemul de implementare in perioada 2009 – 2011, nu au fost altceva decat manipulari in prag de campanie electorala. Un alt detaliu important: Comisia a aprobat documentul Romaniei in aproximativ patru luni de la trimiterea oficiala a acestuia, in timp ce Polonia, tara de referinta pentru cei care critica actuala guvernare pe tema fondurilor europene, a obtinut aprobarea Acordului intr-un termen de aproape cinci luni. Va reamintesc, tara noastra a inceput inca din primavara anului 2013 negocierile pe marginea acestui document, in cadrul dialogului informal. De atunci si pana recent Ministerul Fondurilor Europene a avut in continuu negocieri cu reprezentantii Comisiei pentru a obtine o strategie cat mai buna de folosire a banilor europeni pentru romani si pentru Romania! Ministerul Fondurilor Europene a avut o misiune extrem de dificila in coordonarea procesului de programare, iar acum inregistreaza succesul meritat, pozitionand Romania in randul liderilor Europei. Le multumesc atat celor care ne-au sprijinit, cat si celor care ne-au criticat. Ma adresez cu acest prilej si celor care nu au inteles sau nu au vrut sa inteleaga complexitatea si regulile procesului de programare: vom continua sa sustinem dialogul transparent cu toti actorii interesati deoarece rolul Ministerului Fondurilor Europene nu este doar cel de a programa si coordona utilizarea fondurilor UE, ci si de a explica celor care nu sunt de specialitate detaliile acestui proces. Pentru binele romanilor si al economiei acestei tari trebuie sa ne unim fortele pentru a atrage cat mai repede fondurile europene care ne-au fost alocate pentru perioada 2014 – 2020”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

In perioada de programare 2014 – 2020, Romania beneficiaza de fonduri europene in valoare de aproximativ 43 miliarde de euro, din care peste 22 miliarde de euro sunt alocate pentru politica de coeziune.

La nivelul programelor operationale, alocarile financiare sunt urmatoarele:

  • Programul Operational Infrastructura Mare  - 9,41 mld. euro
  • Programul Operational Regional  - 6,7 mld. euro
  • Programul Operational Capital Uman  - 4,22 mld. euro
  • Programul Operational Competitivitate  - 1,33 mld. euro
  • Programul Operational Capacitate Administrativa  - 0,55 mld. euro
  • Programul Operational Asistenta Tehnica  - 0,21 mld. euro
  • Plati directe in agricultura  - 10 mld. euro
  • Programul National pentru Dezvoltare Rurala  - 8 mld. euro
  • Programul Operational Pescuit  - 0,17 mld. euro
  • Facilitatea “Connecting Europe”  - 1,23 mld. euro
  • Programele de cooperare teritoriala  - 0,45 mld. euro

Pentru a descarca Acordul de Parteneriat aprobat (lb. engleza), click aici.

Pentru a consulta rezumarul Acordului de Parteneriat (lb. romana), click aici.

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene
           Reprezentanta Comisiei Europene in Romania