Cetatenii europeni, in favoarea politicii regionale
Sondajul de opinie arată că europenii apreciază pozitiv politica regională, dar ar dori ca aceasta să se angajeze în provocări mai ambiţioase.
Este posibil ca politica regională a UE să-şi fi pus deja amprenta în zona în care locuiţi. Nici nu e nevoie să căutaţi foarte departe – poate fi vorba de o nouă autostradă, o nouă cale ferată sau de un nou pod. Această politică, beneficiind de peste o treime din bugetul Uniunii, răspunde de câteva sute de mii de proiecte având ca obiectiv regenerarea regiunilor Europei.
Ultimul sondaj Eurobarometru arată că europenii apreciază în general această politică şi salută efectele pozitive pe care le-a avut în regiunea lor. Dintre cei care au cunoştinţă de politica regională, şapte persoane din zece consideră că aceasta are un impact pozitiv.
Numărul persoanelor în cunoştinţă de cauză este mai mare în ţările care beneficiază mai mult de măsurile acestei politici – nici nu este de mirare. Astfel, circa două treimi din persoanele chestionate din Slovenia (66%), Lituania (65%) şi Irlanda (64%) ştiau de existenţa acestei politici. Acest lucru este valabil însă doar pentru circa o treime din respondenţii din Bulgaria (35%), Cipru (35%) şi Ţările de Jos (30%).
În total, 85% din respondenţi au susţinut obiectivul acestei politici, şi anume de a sprijini regiunile cele mai dezavantajate şi de a reduce diferenţa dintre cele bogate şi cele sărace. În prezent, Luxemburg, cel mai înstărit stat din UE, este de şapte ori mai bogat decât România, cel mai sărac membru al Uniunii. Iar dacă comparăm regiunile, discrepanţele sunt şi mai izbitoare.
Beneficiile politicii regionale sunt larg recunoscute, dar persoanele chestionate consideră că trebuie abordate provocări mai ambiţioase, cum ar fi schimbările climatice, globalizarea şi tendinţa de îmbătrânire a populaţiei Europei.
Pentru a ţine cetăţenii la curent cu evoluţiile la nivel naţional, se va solicita în curând ţărilor Uniunii să publice liste detaliate cu proiectele care au beneficiat de finanţare din bugetul politicii regionale.
Sondajul a vizat 27 000 de cetăţeni europeni şi a fost realizat în cursul lunii ianuarie. Acesta face parte din consultarea publică lansată la sfârşitul lunii septembrie 2007 de către comisarul pentru politică regională, Danuta Hübner, pe tema viitorului politicii regionale.
Sursa: Comisia Europeana