Lansarea Programului de Cooperare Transfrontaliera Ungaria - Romania 2007 - 2013
Programul de Cooperare Transfrontalierã Ungaria – România 2007 – 2013 a fost lansat official marti, 18 martie 2008 la Timisoara, în prezenta domnilor László BORBÉLY, ministrul Dezvoltãrii, Lucrãrilor Publice si Locuintelor din România, Gordon BAJNAI, ministrul Administratiei Locale si Dezvoltãrii Regionale din Ungaria, si Flórián SZALÓKI, directorul Autoritãtii de Management al PO de Cooperare Transfrontalierã Ungaria – România 2007 – 2013.
„Aceastã conferintã marcheazã lansarea oficialã a unui program extrem de important pentru tãrile noastre. Pentru România acesta este cel mai mare program bilateral finantat din fonduri structurale, de care beneficiem gratie aderãrii României la Uniunea Europeanã de la 1 ianuarie 2007, cu un buget total de 275 mil. EUR. În acest moment foarte important este progresul înregistrat de potentialii beneficiari în dezvoltarea ideilor de proiecte pentru a-i pregãti de lansarea licitatiilor în cadrul acestui Program. Guvernele si-au fãcut treaba! Acum este rândul solicitantilor si institutiilor abilitate sã deruleze proiecte cât mai multe si mai bune!” a declarat ministrul László Borbély.
Programul îsi propune promovarea cooperãrii în regiunea de granitã, în domenii precum: infrastructura de transport si de comunicare, protectia mediului, dezvoltarea economicã si socialã, cooperare în furnizarea de servicii medicale si reactii comune în situatii de urgentã, prin crearea de parteneriate durabile între actori de pe ambele laturi ale frontierei. Aria eligibilã a programului cuprinde 4 judete din România: Timis, Arad, Bihor, Satu Mare si 4 judete din Ungaria: Csongrád, Békés, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg.
Bugetul total al Programului pentru cei sapte ani de programare este de 275, 179 mil EUR (din care: 224, 474 mil. EUR- Fondul European de Dezvoltare Regionalã si 50, 704. mil EUR co-finantare nationalã). Beneficiari eligibili sunt persoane juridice de la nivel national, regional sau local care implementeazã politici în domenii relevante ale programului, autoritãti publice locale si unitãtile subordonate acestora, asociatii sau agentii de dezvoltare regionalã, institutii de cercetare si universitãti, Camere de Comert, ONG-uri în domeniile prioritare ale programului, organizatii internationale (Euroregiuni) etc. Aplicantii din România pot fi parteneri în proiecte comune sau Partener Lider de proiect al unui Grup de proiect.
Criteriile generale si specifice de selectie a proiectelor sunt aprobate de cãtre Comitetul de Monitorizare al Programului la propunerea Autoritãtii de Management
Sursa: MDLPL