România Start Up Plus și Diaspora Start-Up: Află câte afaceri noi au fost înființate și în ce domenii!

Cele două scheme de antreprenoriat finanțate prin POCU – România Start Up Plus și Diaspora Start-Up încep să își arate roadele. Peste 8.700 de noi afaceri au fost înființate prin aceste linii de finanțare, în cadrul celor 205 proiecte implementate de administratorii de grant selectați de Ministerul Fondurilor Europene, conform situației prezentate astăzi, 22 august 2019, de către ministrul Fondurilor Europene, Roxana Mînzatu, în cadrul unei conferințe de presă dedicate acestui subiect.

În total, startup-urile înființate beneficiază de aproximativ 384,2 milioane de euro fonduri europene nerambursabile pentru demararea și dezvoltarea activitătii și crearea a cel puțin 2 locuri de muncă fiecare.

Astfel, se așteaptă ca în perioada următoare, noile afaceri să genereze 17.430 de noi locuri de muncă în cele 7 regiuni mai puțin dezvoltate ale României.

Cele mai multe start-up-uri finanțate din fonduri europene prin RSUP și Diaspora sunt în regiunea Centru, în număr de 1.562. Alături în top se află pe locul al doilea regiunea Sud-Muntenia cu 1.418 start-up-uri, urmată de Sud-Vest Oltenia cu 1.307. În regiunea Nord-Vest sunt 1.243 de noi afaceri, urmată de Sud-Est cu 1.182, Nord-Est cu 1.066, regiunea Vest având 937 start-up-uri înființate din fonduri europene.

 

Antreprenorii la început de drum „trag” către activitățile recreative și distractive

453 dintre noile afaceri au ca domeniu de activitate principal activitățile recreative și distractive (CAEN 9329), în toate cele 7 regiuni acest domeniu fiind în top 3 în ceea ce privește CAEN-ul principal. Urmează întreținerea și repararea autovehiculelor (CAEN 4520), 439 de afaceri alegând acest domeniu ca activitate principală.

Regiunea Nord-Vest se remarcă prin faptul că cele mai multe afaceri înființate sunt în domeniul IT, fiind totodată și singura în care acest domeniu de activitate este în top 3 al preferințelor antreprenorilor care și-au înființat afaceri prin aceste două linii de finanțare.

Bani în avans, dar cu întârzieri

România Start Up Plus și Diaspora Start-Up sunt printre puținele oportunități de finanțare în care beneficiarii finanțării (afacerile) primesc fondurile în avans, respectiv o primă tranșă de maximum 75% încă de la începutul implementării planului de afaceri.

Totuși, antreprenorii pot avea dificultăți în primele luni, primirea banilor nefiind atât de rapidă precum și-ar dori și ar avea nevoie aceștia pentru a demara afacerea conform planificării.

Cu privire la durata medie a procesului de virare a primei tranșe de finanțare în contul antreprenorilor (din momentul în care administratorul de grant depune cererea de plată până când se face plata efectivă de către autoritatea de management), Vladimir Rovințescu, directorul general AM POCU, a declarat pentru fonduri-structurale.ro că aceasta este de „aproximativ 40-50 zile”.

Nu vor mai fi lansate alte apeluri pe liniile România Start Up Plus și Diaspora Start-Up

Cele două scheme de antreprenoriat – România Start Up Plus și Diaspora Start-Up  - cel mai probabil nu vor mai fi relansate în această perioadă financiară, a declarat doamna Mînzatu răspunzând unei întrebări a fonduri-structurale.ro. Se ia, însă, în considerare dezvoltarea în cadrul noului exercițiu financiar, 2021-2027, a unor mecanisme suplimentare de sprijinire a start-up-urilor, prin programe de tip acceleratoare de afaceri astfel încât acestea să aibă mai multe șanse de dezvoltare pe termen lung.

„Indiferent din ce bani sunt înființate companiile, unele supraviețuiesc, unele se dezvoltă lent sau rapid, altele eșuează. Trebuie să înțelegem că și companiile care eșuează fac parte din peisajul antreprenorial. În statele dezvoltate, un antreprenor care a eșuat o dată este, la a doua afacere, un om de afaceri valoros care are multă experiență și va folosi lecțiile învățate”, a adăugat ministrul.

Componenta Start-up Nation decontată prin România Start Up Plus a generat 1631 de noi afaceri

Parte din programul Start-up Nation 2017 a fost finanțat prin România Start-up Plus printr-o finanțare atrasă de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat. Confom situației prezentate astăzi, au fost înființate 1631 de afaceri care au creat 4253 de noi locuri de muncă.

Pentru a consulta situația completă a rezultatelor prezentate, click aici.

Ana-Maria Radu,

Cristina Pojoga,

www.fonduri-structurale.ro