Discutii privind viitorul PAC in Delta Dunarii
În perioada 9 – 11 mai 2008, în Delta Dunării (jud. Tulcea), a avut loc reuniunea informală a miniştrilor agriculturii din statele membre ale Uniunii Europene din Europa Centrală şi de Sud-Est: Slovenia – ca observator, în calitate de ţară care deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene – Cehia, Bulgaria, Slovacia, Ungaria, Polonia şi România.
Temele abordate în cadrul reuniunii au fost “controlul de sănătate“ al reformei Politicii Agricole Comune – intervenţia la cereale, gestionarea riscurilor şi modularea (transferul de fonduri de la Pilonul I – plăţi directe la Pilonul II – Dezvoltare Rurală), viitorul PAC.
Toate statele membre UE prezente la reuniune au fost de acord că este necesară menţinerea sistemului de intervenţie – cel puţin la cereale, deoarece situaţia actuală de pe piaţa mondială este una temporară, pe termen lung fiind nevoie de „plasa de siguranţă” oferită de acesta.
Totodată, este nevoie de crearea unui sistem de gestionare nu doar a riscurilor cauzate de calamităţi naturale, ci şi a riscurilor comerciale. Luând în considerare situaţia pieţei cerealelor de anul trecut, o soluţie ar fi crearea unei rezerve comunitare de cereale.
În ceea ce priveşte modularea, majoritatea participanţilor au fost de acord că, pentru noile state membre, aceasta nu poate fi aplicată decât după egalizarea a nivelului plăţilor cu al celorlalţi membri UE. În acest context, participanţii au subliniat necesitatea accelerării ritmului de egalizare a plăţilor directe.
Discuţiile privind viitorul PAC au urmărit o trecere în revistă a punctelor de vedere a invitaţilor, discuţiile oficiale pe această temă urmând a fi deschise de Franţa, odată cu preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.
Un alt punct de discuţie a fost agricultura din fermele mici şi capacitatea ei de a aproviziona pieţele locale. Impactul pe care aceasta îl poate avea asupra economiei poate fi considerabil, motiv pentru care trebuie căutate forme pentru a o sprijini.
Sursa: Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale