2,5 miliarde euro aprobate pentru Programul Europa Creativă: Cel mai mare buget realizat vreodată pentru sectoarele culturale și creative ale UE
Deputații europeni au aprobat cel mai mare buget realizat vreodată pentru sectoarele culturale și creative ale UE - 2,5 miliarde EUR pentru 2021-2027, se arată într-un comunicat oficial al Parlamentului European, publicat la finalul săptămânii trecute.
Europa Creativă este singurul program UE care sprijină exclusiv sectoarele culturii și audiovizualului. După o perioadă dură pentru artiști și întregul sector din cauza restricțiilor legate de pandemia Covid-19, Parlamentul și Consiliul au convenit asupra unui buget de 2,5 miliarde EUR pentru 2021-2027 în decembrie 2020. Deputații au aprobat acordul în timpul sesiunii plenare din mai 2021.
Un răspuns mai bun la diferite sectoare și la nevoile acestora
Pentru a putea respecta natura specifică a diferitelor sectoare și a răspunde mai bine nevoilor acestora, Europa Creativă este împărțită în trei direcții diferite:
- Cultura se concentrează pe crearea de rețele, colaborarea transnațională și multidisciplinară în sectoarele culturale și creative și promovarea unei identități și valori europene mai puternice, cu o atenție specială pentru sectorul muzical, după cum a fost negociat de deputați;
- Mass-media este dedicată stimulării cooperării transfrontaliere, mobilității și inovării; creșterea vizibilității operelor audiovizuale europene în noul mediu; și făcându-l atractiv pentru diferite publicuri, în special pentru tineri;
- Obiectivele intersectoriale sunt pentru a încuraja inovația, a sprijini proiectele intersectoriale, schimbul de bune practici și abordarea provocărilor comune.
Europa Creativă sprijină, de asemenea:
- Marca patrimoniului european
- Zilele Patrimoniului European
- Premii europene pentru muzică, literatură, patrimoniu și arhitectură
- Capitale europene ale culturii
Sprijin pentru activități cu o valoare adăugată a UE
Europa Creativă va sprijini activitățile care promovează rădăcinile comune ale UE, diversitatea culturală și cooperarea transfrontalieră.
Promovarea incluziunii și a egalității de gen
Deputații europeni au asigurat un accent pe incluziune și egalitatea de gen, promovând participarea persoanelor cu dizabilități, a minorităților și a celor din medii defavorizate, precum și sprijinirea talentelor feminine.
Ana-Maria Radu,
Sursa: Parlamentul European