Bulgaria și România își consolidează cooperarea în domeniul gestionării frontierelor și migrației
Comisia Europeană a lansat luni, 4 martie 2024, împreună cu Bulgaria și România două cadre de cooperare în domeniul gestionării frontierelor și migrației.
Cadrele de cooperare se bazează pe implementarea cu succes de către cele două țări a proiectelor pilot privind procedurile rapide de azil și returnare, inițiate în martie 2023, și permit trecerea de la soluții ad-hoc la soluții durabile.
Conform comunicatului oficial, Bulgaria și România au dat un nou impuls eforturilor comune de gestionare a frontierelor externe și a migrației. Prin cadrele de cooperare convenite luni, cele două țări vor contribui în continuare la eforturile europene comune de abordare a provocărilor legate de securitatea UE la frontierele externe și de migrație. În special, se va pune accentul pe:
- Sprijinirea măsurilor consolidate în domeniul gestionării frontierelor, al azilului și al primirii, al sistemului de returnare și al cooperării polițienești consolidate în spațiul Schengen;
- Începerea pregătirilor pentru implementarea Noului Pact privind Migrația și Azilul în Bulgaria și România, în special în ceea ce privește planurile naționale de implementare.
Cadrele de cooperare iau în considerare faptul că acquis-ul Schengen va fi pe deplin aplicabil în Bulgaria și România și că, începând cu 31 martie 2024, vor fi eliminate controalele la frontierele aeriene și maritime interne. În acest context, acestea includ, de asemenea, acțiuni de consolidare continuă a cooperării dintre statele membre, de exemplu în domeniul cooperării polițienești, pentru a aborda provocările transfrontaliere conexe.
Cadrele de cooperare vor fi puse în aplicare cu sprijinul necesar din partea Comisiei și a agențiilor UE relevante. În special, Comisia a lansat luni o nouă acțiune specifică de finanțare în cadrul Instrumentului pentru managementul frontierelor și politica de vize 2021-2027, în valoare de 85 milioane de Euro, pentru a consolida capacitățile naționale la frontierele externe ale UE. Bulgaria și România pot solicita acum fonduri suplimentare pentru a-și extinde sau moderniza sistemele existente de supraveghere a frontierelor, pentru a achiziționa mijloace de transport, inclusiv cu capacități de termoviziune, precum și echipamente de operare, cum ar fi camerele de detectare a mișcării și camerele cu termoviziune și pentru a-și dezvolta sau moderniza sistemele.
Sursa: Reprezentanța Comisiei Europene în România