PR Nord-Est: Ghidul pentru proiecte de CDI și Investiții în IMM, lansat în consultare

Autoritatea de Management pentru Programul Regional Nord-Est 2021-2027, a lansat astăzi, 22 mai 2024, în consultare publică, Ghidul Solicitantului de finanțare pentru apelul de proiecte PR/NE/2024/P1/RSO1.1.3.1/1- Proiecte de CDI Și Investiții în IMM.

Solicitantul eligibil este un IMM (lider de parteneriat) în parteneriat cu cel puțin o organizație de cercetare (sau mai multe) și/sau o întreprindere mare (sau mai multe) pentru realizarea activităților de cercetare-dezvoltare din cadrul proiectului, pentru implementarea căruia a fost semnat un acord de parteneriat de colaborare efectivă.

Acțiunile sprijinite în cadrul acestui apel au în vedere două etape și trebuie să se încadreze în următoarele categorii:

Etapa 1 – Activități și investiții CD

Se vor avea în vedere activități de CD pentru dezvoltarea de produse (bunuri sau servicii)/ procese noi sau semnificativ îmbunătățite, bazată pe rezultate de CD.

  • Activități de cercetare-dezvoltare (minimum TRL 4 – TRL 7) (obligatoriu) de tipul cercetare industrială, dezvoltare experimentală.
  • Dotarea cu active corporale pentru activitatea de CD, de natura mijloacelor fixe (obligatoriu): achiziția de echipamente tehnologice, instalații de lucru, echipamente informatice etc., strict necesare pentru atingerea obiectivelor proiectului.
  • Dotarea cu active necorporale pentru activitatea de CD: cunoștințe tehnice, brevete, drepturi de utilizare, licențe, mărci comerciale, programe informatice, alte drepturi și active similare, strict necesare pentru atingerea obiectivelor proiectului.
  • Activități aferente CD contractuale, achiziției de servicii pentru obținerea cunoștințelor și brevetelor din surse externe, în condiții de concurență deplină, precum și serviciilor de consultanță

Etapa 2 – Investiții productive

În cadrul acestei etape se vor prelua rezultatele obținute în etapa 1 (OS 1.1, Op. 3.1). Activitățile și investițiile propuse vor avea drept scop dezvoltarea capacitații de producție pentru produsul (bun sau serviciu)/ procesul nou sau semnificativ îmbunătățit realizat în etapa 1.

Activitățile eligibile sunt:

  • Activități specifice realizării de investiții necesare dezvoltării și/sau diversificării capacității de producție/prestări servicii de tipul:
    • Lucrări de construire/ modernizare (lucrările de modernizare pot fi considerate eligibile doar în măsura în care sunt aferente unei investiții inițiale)/ extindere a spațiilor de producție, pentru care este necesară autorizația de construire, inclusiv a utilităților generale aferente.
    • Lucrări de construire pentru care NU este necesară autorizația de construire (dacă este cazul).
  • Achiziții de active corporale de natura mijloacelor fixe (obligatoriu): achiziția de echipamente tehnologice, mobilier, aparatură birotică, instalații de lucru, echipamente informatice etc., strict necesare pentru atingerea obiectivelor proiectului.
  • Achiziții de active necorporale: cunoștințe tehnice, brevete, drepturi de utilizare, licențe, mărci comerciale, programe informatice, alte drepturi și active similare, strict necesare pentru atingerea obiectivelor proiectului.
  • Servicii de marketing și branding pentru noile produse/servicii.

Observațiile și propuneri se transmit până pe 12 iunie 2024 prin intermediul interfeței disponibile aici. 

Descarcă documentele 

Sursa: ADR Nord-Est