Strategia Energetică a României 2025-2035, lansată în consultare

Ministerul Energiei a lansat vineri, 14 iunie 2024, în consultare publică proiectul Strategiei Energetice a României 2025-2035, cu perspectiva anului 2050.

Acesta este un document programatic care definește viziunea și stabilește obiectivele fundamentale de dezvoltare a sectorului energetic național. De asemenea, documentul indică reperele naționale, europene și globale care influențează și determină politicile și deciziile din domeniul energetic.

Conform comunicatului oficial, Strategia Energetică ține cont de transformările economice, tehnologice și geopolitice la nivel global și regional, precum și de provocările majore generate de necesitatea tranziției verzi, de fluctuațiile piețelor și de poziția de graniță a României în UE și NATO, cu războaie aflate în desfășurare în imediata vecinătate. Mai mult, având în vedere faptul că securitatea energetică a României este indisolubil legată de cea a Republicii Moldova, este esențial ca sectorul energetic național să aibă capacitatea de a satisface toate necesitățile Republicii Moldova, în orice situație. Comunicatul oficial menționează că “România aspiră să își consolideze rolul de pilon regional al securității energetice”.

Toate obiectivele de reformă și modernizare țin cont de accesibilitate, inclusivitate și competitivitate economică pentru cetățeni și consumatori industriali pe care sectorul energetic îi deservește.

Astfel, Strategia Energetică a României își propune atingerea a șase obiective fundamentale:

  • Securitate energetică
  • Energie cu emisii scăzute de carbon
  • Eficiență energetică
  • Acces fizic la energie pentru toți consumatorii și accesibilitate financiară și competitivitate economică a energiei
  • Piețe de energie eficiente
  • Digitalizare, dezvoltarea rețelelor inteligente și securitate cibernetică.

Publicul interesat este invitat să transmită sugestii și opinii la adresa de e-mail ser2024@energie.gov.ro, până pe 13 iulie 2024.

Descarcă documentele

Sursa: Ministerul Energiei