199,7 miliarde de euro, bugetul propus de CE pentru anul 2025

Comisia Europeană a propus miercuri, 19 iunie, un buget anual de 199,7 miliarde de euro pentru Uniunea Europeană în 2025. Acest buget va fi completat cu aproximativ 72 de miliarde de euro pentru plăți în cadrul instrumentului NextGenerationEU.

Ce este bugetul Uniunii Europene?

Bugetul Uniunii Europene permite țărilor UE să realizeze mai mult împreună decât ar putea pe cont propriu, de exemplu prin finanțarea proiectelor de infrastructură sau răspunsul la crize. Prin combinarea resurselor, acționând împreună și ajutând toate țările UE, cetățenii lor și dincolo de acestea, bugetul UE întărește economia Europei și poziția sa geopolitică.

Bugetul pe termen lung al UE stabilește prioritățile și limitele de cheltuieli pentru mai mulți ani. În fiecare an, un buget anual este negociat și adoptat în cadrul acestor limite.

Bugetul UE este finanțat în principal dintr-o proporție din venitul național brut al fiecărei țări UE, taxe vamale pe importurile din afara UE, o mică parte din TVA-ul colectat de fiecare țară UE și o contribuție bazată pe cantitatea de deșeuri de ambalaje din plastic nereciclate în fiecare țară UE.

Unde se duc banii?

Conform comunicatului oficial, fondurile din bugetul pentru 2025 vor fi cheltuite acolo unde pot face cea mai mare diferență, pe baza nevoilor țărilor UE și ale partenerilor UE la nivel mondial. Banii vor susține tranzițiile verde și digitală, vor crea locuri de muncă, vor finanța sprijinul UE pentru Ucraina și vor ajuta la abordarea provocărilor legate de migrație și criza din Orientul Mijlociu. De asemenea, vor crește capacitatea de a răspunde la dezastre naturale și vor finanța sprijinul pentru tehnologiile critice esențiale. În plus, bugetul va finanța toate proiectele și politicile UE în curs de desfășurare în domeniile agriculturii, dezvoltării regionale, cercetării și inovării, acțiunilor climatice, apărării, sănătății, securității, infrastructurii satelitare și multe altele.

Pentru mai multe detalii click aici.

Sursa: Comisia Europeană