Un obiectiv turistic UNESCO va fi revitalizat cu sprijinul fondurilor PR Centru

Satul Viscri, unul din obiectivele UNESCO de la nivelul Regiunii Centru, își va completa atracțiile locale turistice, în urma implementării proiectului de restaurare și conversie funcțională a unei gospodării săsești tradiționale edificată în urmă cu aproape 150 ani. Conform comunicatului oficial, proiectul va fi finanțat în cadrul Intervenției 7.1.1 Conservarea, protecția și punerea în valoare a patrimoniului cultural UNESCO și de clasă A a Programului „Regiunea Centru” 2021-2027, operațiune de importanță strategică la nivel regional, coordonat de Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru. Prin intermediul acestuia se va revitaliza și se va transforma un element de patrimoniu cultural regional într-un spațiu public multifuncțional de care vor beneficia comunitatea locală și turiștii. 

”Casa noastră Viscri”, proiectul depus în parteneriat între Fundația Mihai Eminescu Trust și UAT Județul Brașov, semnat de președintele fundației, Carolina Fernolend și Simion Crețu, director general al ADR Centru, are o valoare totală de peste 9 milioane lei și propune restaurarea unui element de patrimoniu cultural autentic prin întregirea tipologiei arhitecturale.

După restaurare, casa nr. 140 din Viscri va deveni o gospodărie conservată ”in situ”, deschisă publicului larg pentru o experiență de vizitare autentică și va reprezenta o sinteză a arhitecturii vernaculare din Transilvania, recunoscută și prin statutul de sit UNESCO. Aici vor avea loc ateliere de gătit, olărit, pâslărit, dar și cursuri de ghizi pe bicicletă. Ansamblul gospodăriei care va ajuta turiștii să guste din viața la țară va cuprinde casa de locuit, anexa și șura, iar din elementele peisagere s-au păstrat și vor fi puse în valoare: vița de vie pe fațada dinspre curte a casei, fântâna de apă, un păr bătrân în curtea din față, fragmente de pavaj tradițional din piatră de râu, curtea și grădina.

Sursa: ADR Centru