Comisia decide deblocarea unei plăţi de peste 37 milioane euro către România în cadrul PNRR

Comisia Europeană a adoptat ieri, 24 iunie 2024, două decizii, emițând o evaluare preliminară pozitivă pentru ridicarea suspendării plăților în valoare de 37,2 milioane euro către România și de 714 milioane euro către Portugalia, după recunoașterea progreselor înregistrate în punerea în aplicare a Planurilor de Redresare și Reziliență.  

Această decizie vine după suspendări anterioare, în care Comisia a constatat că anumite etape și obiective nu fuseseră îndeplinite în mod satisfăcător în a doua cerere de plată a României și în a treia și a patra cerere de plată a Portugaliei.

37,2 milioane de euro pentru măsuri care promovează tranziția verde în România

Comisia Europeană a constatat că două jaloane specifice din a doua cerere de plată a României nu au fost îndeplinite satisfăcător. Aceasta a dus la reținerea sumei de 53,4 milioane de euro. După suspendarea inițială, România a fost încurajată să ia măsuri pe o perioadă de 6 luni. Potrivit comunicatului oficial, Comisia a constatat acum că România a luat măsuri pentru a se asigura că o parte din jaloanele restante au fost îndeplinite satisfăcător.

În mod specific, în iunie 2023, jaloanele 129, legate de capacitățile de producție a hidrogenului verde, și 133, referitoare la investițiile în instalații de generare de căldură cu emisii reduse de carbon, au fost considerate inițial ca nefiind îndeplinite satisfăcător. Mecanismul de suspendare a permis țării să primească o plată parțială pentru jaloanele și țintele care au fost îndeplinite satisfăcător, oferindu-i în același timp timp suplimentar pentru a îndeplini cerințele restante.

Folosind perioada extinsă, România a implementat o serie de acțiuni eficiente, care au accelerat decarbonizarea industriei sale. Comisia a concluzionat că jalonul 133 este acum îndeplinit satisfăcător. În consecință, propune deblocarea a 17,8 milioane de euro corespunzătoare acestui jalon.

În ceea ce privește jalonul 129, Comisia a notificat România că continuă să considere jalonul ca nefiind complet îndeplinit satisfăcător, recunoscând totodată progresul realizat în îndeplinirea acestuia. România are acum două luni pentru a trimite observații suplimentare Comisiei, după care se poate decide eliberarea sumei restante aferente jalonului 129.

Planul de Redresare și Reziliență al României, în valoare de 28,5 miliarde de euro în granturi și împrumuturi, cuprinde o serie de reforme și investiții pentru a întări economia sa. Comisia a plătit peste 9,41 miliarde de euro către România, ceea ce corespunde la 33% din toate fondurile din acest plan, cu 14% din toate jaloanele și țintele din plan îndeplinite.

Sursa: Comisia Europeană