CE: Performanțele Europei în materie de inovare se îmbunătățesc constant, dar cu viteze diferite între statele membre

Comisia Europeană a publicat, la începutul lunii, Tablou de bord european privind inovarea ediția 2024. Acesta oferă o evaluare comparativă a performanțelor în domeniul cercetării și inovării (R&I) ale statelor membre ale UE, ale țărilor europene vecine și ale unor țări terțe selectate (concurenți globali). 

Din 2017, performanța în inovare a UE a crescut cu 10 puncte procentuale

Majoritatea statelor membre ale UE și-au crescut performanța în inovație din 2017. Deși toate statele membre, cu excepția Luxemburgului, au înregistrat o creștere a performanței lor în inovare din 2017, măsura în care au îmbunătățit variază considerabil. Pe de o parte, România, Franța, Irlanda, Slovacia, Letonia, Bulgaria, Germania, Portugalia, Austria și Slovenia au înregistrat creșteri de mai puțin de 5 puncte procentuale în perioada 2017-2024. Pe de altă parte, 11 state membre au înregistrat o creștere a performanței mai rapidă decât UE în aceeași perioadă, Cipru și Estonia prezentând cele mai notabile îmbunătățiri (+39 puncte procentuale și +27 puncte procentuale).

Comparativ cu 2022-2023, performanța în inovare a UE crește într-un ritm similar 

Performanța anuală în inovare a UE s-a îmbunătățit cu o rată de 0,6 puncte procentuale din 2023 până în 2024, la fel ca în perioada 2022-2023. Performanța în inovare a crescut în 15 state membre, Lituania, Polonia și Cipru înregistrând o creștere de peste 3%, și a scăzut în 11 state membre. Croația a rămas stabilă. 

Diviziunea în inovare persistă, în ciuda unei ușoare scăderi a disparităților în performanța inovării în întreaga Europă

Pe baza performanței lor relative la media UE în 2024, statele membre se împart în patru grupuri de performanță. În ordinea performanței, Danemarca, Suedia, Finlanda și Țările de Jos sunt Lideri în Inovare, cu performanțe în inovare mult peste media UE (peste 125% din media UE). Belgia, Austria, Irlanda, Luxemburg, Germania, Cipru, Estonia și Franța sunt Inovatori Puternici, cu performanțe peste media UE. Slovenia, Spania, Cehia, Italia, Malta, Lituania, Portugalia, Grecia și Ungaria sunt Inovatori Moderați, cu performanțe sub media UE. Croația, Polonia, Slovacia, Letonia, Bulgaria și România sunt Inovatori Emergenți, cu performanțe mult sub media UE (sub 70% din media UE).

Descarcă Tabloul de bord european privind inovarea 2024

Sursa: Comisia Europeană