Horizon Europe: 6,6 miliarde euro pentru IMM-uri, România printre beneficiari

Comisia Europeană a lansat recent raportul privind participarea IMM-urilor în cadrul programului Horizon Europe, dezvăluind cifre semnificative pentru primii trei ani ai programului. La nivel european, IMM-urile au beneficiat de 6,6 miliarde de euro, reprezentând 20,6% din totalul fondurilor disponibile la nivelul programului.

Conform raportului, 21.586 de IMM-uri din Europa au depus propuneri în cadrul Horizon Europe, iar dintre acestea, 7.474 au reușit să semneze acorduri de grant. Raportul arată că rata de success a aplicațiilor IMM-urilor în cadrul Horizon Europe este de 19,9% - această rata s-a îmbunătățit considerabil față de programul anterior (Horizon 2020) în cadrul căruia doar 12% dintre aplicanții IMM au avut succes. 

IMM-urile sunt implicate în peste 23.700 de propuneri de proiecte, ceea ce demonstrează competitivitatea intensă a programului. Cele mai multe IMM-uri participante provin din țări precum Germania, Spania, Franța și Italia (toate cu peste 600 de IMM-uri câștigătoare de finanțări).

România a avut 69 de IMM-uri participante, obținând finanțări totale de circa 52 milioane de euro, din care 8,3 milioane de euro provin din fonduri de capital de risc. Valoarea medie a finanțării pe proiect pentru IMM-urile românești este de 371.415 de euro. 

Ratele de succes ale cererilor sunt în creștere la nivel global, unele țări raportând îmbunătățiri excepționale. De exemplu, 900 de IMM-urile care au trimis propuneri pentru EIC Accelerator, dar nu au fost finanțate, au primit „Seal of Excellence”, fiind recunoscută valoarea și potențialul acestora.

Oportunități de finanțare pentru IMM-uri:

Pentru IMM-urile interesate de finanțare prin Horizon Europe, există numeroase oportunități active care pot transforma ideile inovatoare în realitate. Iată câteva dintre acestea:

  • Finanțare prin parteneriatul european pentru IMM-uri inovatoare/Eurostars, aici.
  • Premiul European pentru Femeile Inovatoare, aici.
  • Finanțări de tip cascadă, aici.

Descarcă raportul complet

Sursa: Comisia Europeană 

***

www.fonduri-structurale.ro are experiență în scrierea și implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene și de la stat, dobândită de-a lungul timpului în cadrul a numeroase proiecte de succes, coordonate atât din poziția de beneficiar, cât și din cea de consultant. Pentru mai multe detalii despre cum vă putem sprijini în depunerea unei cereri de finanțare în cadrul programului Horizon Europe sau alte programe europene vă rugăm să ne scrieți la structuralcg@fonduri-structurale.ro.