Cinci noi contracte de finanțare asigură dezvoltarea infrastructurii medicale din județele Brașov, Covasna, Mureș și Sibiu

Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru a anunțat miercuri, 28 august 2024, semnarea a cinci noi contracte de finanțare în cadrul Programului Sănătate. Conform comunicatului oficial, cele cinci contracte vizează unități medicale din municipiile Târgu Mureș, Sfântu Gheorghe și Făgăraș, precum și din orașele Cisnădie (SB) și Zărnești (BV), valoarea totală a proiectelor finanțate fiind de peste 5,5 milioane euro.

Proiectul „Reabilitarea, modernizarea și dotarea ambulatoriului din cadrul Spitalului Municipal „Dr. Aurel Tulbure” Făgăraș – Etapa II” are drept scop îmbunătățirea accesului și calității serviciilor medicale pentru locuitorii municipiului Făgăraș și ai Regiunii Centru. Investițiile vizează reabilitarea clădirii actuale a secției de pediatrie, transformarea acesteia într-un ambulatoriu modern și dotarea cu echipamente medicale de ultimă generație. Bugetul total al proiectului este de 4.094.529,82 lei, din care 3.365.723,15 lei sunt fonduri nerambursabile.

Proiectul „Creșterea siguranței pacienților în structurile spitalicești publice care utilizează fluide medicale” desfășurat la Spitalul Clinic Județean Mureș, urmărește extinderea, reabilitarea și modernizarea infrastructurii instalațiilor specifice pentru fluide medicale, a instalațiilor de ventilare, tratare aer și a celor electrice, dar și a instalațiilor de apă, potabilă și menajeră. De asemenea, se vor instala sisteme de detectare și alarmare incendii. Bugetul total al proiectului este de 21.599.187 lei, din care 9.467.529,24 lei reprezintă fonduri nerambursabile.

Proiectul cu titlul „Extinderea unității de primire urgențe și amenajare cale de acces ambulanțe la Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” Sfântu Gheorghe – Etapa 2” vizează îmbunătățirea calității și eficienței serviciilor de urgență. Aceasta include extinderea secției UPU cu un nou corp de clădire, dotarea cu echipamente medicale moderne și reabilitarea căilor de acces. Bugetul total al proiectului este de 1.745.878,21 lei, din care 530.424,09 lei reprezintă fonduri nerambursabile.

Spitalul Orășenesc Cisnădie din județul Sibiu va beneficia de creșterea siguranței pacienților prin instalarea de sisteme moderne de detectare și alarmare la incendiu, precum și modernizarea infrastructurii medicale și energetice prin intermediul proiectului „Reabilitarea, modernizarea și extinderea infrastructurii de fluide medicale, electrice și de ventilație la Spitalul Orășenesc Cisnădie”. Valoarea totală a investiției este de 2.340.325,66 lei, dintre care 2.276.026,14 lei sunt fonduri nerambursabile.

Proiectul intitulat „Creșterea siguranței pacienților prin reabilitarea și extinderea infrastructurii la Spitalul „Dr. Caius Tiberiu Spârchez” din Zărnești” propune îmbunătățirea infrastructurii electrice, de fluide medicale și de ventilare, precum și modernizarea sistemului de detecție și alarmare la incendiu. Bugetul alocat acestui proiect este de 14.555.825,99 lei, din care 12.037.819,28 lei provin din fonduri nerambursabile.

Sursa: ADR Centru