APIA: Fermierii nu riscă să-și piardă subvențiile prin acțiunea de monitoring

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a făcut joi, 29 august 2024, precizări cu privire la acțiunea de monitoring la care se face referire în articolele lansate în spațiul public prin care se induce ideea că „fermierii riscă să piardă subvențiile de la APIA fiindcă nu știu să folosească internetul și nu dețin telefoane performante.

Conform comunicatului oficial, începând cu anul de cerere 2023, APIA este obligată să implementeze un sistem de monitorizare a suprafețelor agricole (checks by monitoring), conform Regulamentului de punere în aplicare nr. 1173/2022, care detaliază normele pentru aplicarea Regulamentului (UE) nr. 2116/2021 al Parlamentului European și al Consiliului, în contextul noii Politici Agricole Comune (2023-2027).

Gestionarea cererilor de plată aferente Campaniei 2024, în vederea acordării plăților directe cât și a plăților pentru măsurile de dezvoltare rurală în cadrul noii Politici Agricole Comune, presupune respectarea Regulamentelor care stau la baza punerii în aplicare a Sistemului Integrat și include întregul flux de lucru, începând cu primirea cererilor, procesarea lor, prelucrarea datelor, realizarea de controale prin monitorizare, controalelor administrative și pe teren, până la efectuarea plăţilor, atât în avans cât și a plăților regulare.

În ceea ce privește controlul prin monitorizare, APIA are trei obiective principale:

  • Detectarea din timp a condițiilor de eligibilitate neîndeplinite aferente cererilor de sprijin;
  • Informarea fermierilor de condițiile de eligibilitate neîndeplinite, de prezența unor suprafețe neeligibile, de folosirea neeligibilă a terenului sau modificarea categoriei de folosință agricolă;
  • Posibilitatea modificării de către fermieri a cererilor de sprijin în vederea prevenirii și nu a aplicării de sancțiuni.

Aceste măsuri vizează clarificarea neconformităților, cum ar fi prezența unor culturi diferite, suprafețe neeligibile sau modificări ale categoriei de folosință agricolă. În conformitate cu articolul 7 din Regulamentul 1173/2022 și articolul 11 din Ordinul nr. 125/2024, fermierii pot modifica sau retrage cererile de ajutor fără penalități până la 20 septembrie 2024, în cazul intervențiilor supuse monitorizării.

Prin aceste acțiuni, APIA urmărește eliminarea discrepanțelor și neconformităților până la finalul perioadei de control, fixată pentru 11 octombrie 2024, astfel încât plățile în avans, planificate pentru 15 octombrie 2024, să fie realizate fără întârzieri și fără riscul fraudării fondurilor europene.

Sursa: APIA