Primele contracte semnate prin Programul Regional Vest pentru izolarea termică a blocurilor

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest a anunțat miercuri, 4 septembrie 2024, semnarea unor contracte de finanțare pentru reabilitarea energetică a unui număr de cinci blocuri cu patru etaje în orașul Călan, din județul Hunedoara, prin trei noi proiecte.  Conform comunicatului oficial, sunt primele contracte încheiate pe componenta Eficiență energetică – clădiri rezidențiale a Programului Regional Vest.

Cu ajutorul finanțării europene, vor fi izolate termic fațadele și planșeele de la ultimul etaj, se va înlocui tâmplăria existentă cu una mai eficientă energetic, iar balcoanele și logiile vor fi închise cu tâmplărie termoizolantă. De asemenea, sistemul de iluminat din spațiile comune va fi modernizat prin instalarea de corpuri de iluminat cu tehnologie LED și senzori de mișcare/prezență, pentru care se vor utiliza sisteme alternative de producere a energiei electrice – panouri fotovoltaice care vor fi amplasate pe acoperiș.

De asemenea, se vor repara elementele de construcție ale faţadelor care necesită astfel de lucrări, vor fi reparate sau înlocuite acoperișurile, după caz, inclusiv sistemele de colectare a apelor meteorice, se vor reface finisajele interioare în zonele de intervenţie și în spațiile comune, se vor realiza intervenții pentru a asigura accesul persoanelor cu dizabilități șamd.

Peste 5 milioane de euro vor fi investite în cele trei proiecte, din care 3,4 milioane de euro reprezintă contribuția Uniunii Europene.

ADR Vest a comunicat că proiectele vor fi finalizate în primul trimestru al anului 2026.

Sursa: ADR Vest