Regiunea Centru, desemnată oficial ca Regional Innovation Valley de către Comisia Europeană

Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, a anunțat vineri, 6 septembrie 2024, faptul că Regiunea Centru a primit titlul de Regional Innovation Valley, ca urmare a angajamentului asumat încă de acum aproape 10 ani și a acțiunilor întreprinse prin ADR Centru, de a se transforma într-o regiune inovativă. Desemnarea Regiunii Centru ca Regional Innovation Valley constituie un avantaj atât pentru reprezentanții mediului privat, cât și pentru reprezentanții administrației publice din cele șase județe ale regiunii: Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu. 

Lansat în luna martie 2024, Programul Regional Innovation Valleys (RIV) este o inițiativă în cadrul Noii Agende Europene de Inovare (NEIA), cu rolul de a crea contextul necesar coordonării politicilor regionale și a investițiilor în domeniul cercetării și inovării, dar și de a consolida cultura cooperării.

Conform comunicatului oficial, prin statutul primit, pe lângă susținerea inovației regionale, Regiunea Centru se angajează să se transforme într-o regiune conectată la ecosistemul de cercetare și inovare național și european prin care sprijină actorii regionali să se integreze în lanțurile valorice cheie europene și în lanțurile valorice internaționale. Acest statut facilitează accesul întreprinderilor, a institutelor de cercetare și universităților din Regiunea Centru la parteneri și investitori din alte regiuni inovative europene care să contribuie la dezvoltarea activității de cercetare-inovare și la o integrare mai ușoară în lanțurile valorice cheie europene. Totodată, se va acorda sprijin pentru întărirea capacității administrative pentru managementul Strategiei de Specializare Inteligentă (RIS3) Centru 2021-2027 ce constituie o premiză pentru implementarea eficientă a Programului Regiunea Centru.

Regiunile cu acest statut s-au angajat să-și consolideze politicile și investițiile în inovare, concentrându-se pe provocările cu care se confruntă UE, așa cum sunt subliniate în NEIA. Acestea includ reducerea dependenței de combustibilii fosili, creșterea securității alimentare globale, stăpânirea transformării digitale (inclusiv securitatea cibernetică), îmbunătățirea asistenței medicale și creșterea circularității. Pe lângă finanțare, Comisia va sprijini aceste regiuni prin activități de consolidare a comunității, evenimente de relaționare și acțiuni de comunicare specifice.

Potrivit comunicatului, Comisia a identificat 151 de regiuni drept Regional Innovation Valleys Văi (RIV), ca parte a Noii Agende Europene de Inovare (NEIA). Reunind o serie de regiuni din Europa cu diferite niveluri de inovare și conectând actorii cheie în inovare, RIV-urile urmăresc să consolideze ecosistemele regionale de inovare, să reducă decalajul de inovare din Europa și să îmbunătățească performanța globală a inovației a Europei. UE va sprijini această inițiativă cu 116 milioane EUR în cadrul  programului Ecosisteme europene de inovare (EIE) al Orizont Europa, a programului UE de cercetare și inovare și a Instrumentului pentru investiții interregionale în inovare (I3) al Fondului european de dezvoltare regională.

Harta regiunilor inovative se poate consulta aici

Sursa: ADR Centru