Guvernul alocă 600 de milioane de lei pentru proiectele finanțate din fonduri europene

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) va primi 600 de milioane de lei din Fondul de Rezervă bugetară, conform unei hotărâri de guvern, din data de 11 septembrie 2024, pentru a susține cofinanțarea proiectelor din cadrul a trei programe majore: 

  • Programului Operațional Regional 2014-2020 
  • Programului Operațional Infrastructură Mare 2014-2020
  • Programului de Dezvoltare Durabilă 2021-2027.

În cadrul unei conferințe de presă, ministrul Adrian Câciu a subliniat faptul că proiectele de investiții avansează rapid, multe dintre ele fiind deja finalizate sau în curs de finalizare. În ceea ce privește fondurile europene aferente perioadei 2014-2020, România a atins o rată de absorbție de 99,2%, ceea ce reprezintă aproximativ 23,9 miliarde de euro. Autoritățile sunt în faza finală de pregătire a documentației pentru închiderea acestui exercițiu financiar, iar pentru a asigura cofinanțarea necesară, s-au solicitat resurse suplimentare din fondul de rezervă național.

Totodată, ministrul a evidențiat progresul rapid al proiectelor din exercițiul financiar 2021-2027, menționând că deja s-au efectuat plăți de 650 de milioane de euro. Datorită necesității de finanțare suplimentară pentru a susține ritmul accelerat al proiectelor, MIPE a primit o sumă suplimentară de 100 de milioane de lei din Fondul de Rezervă pentru cofinanțare națională.

Potrivit declarațiilor ministrului, se estimează că în perioada următoare se vor efectua plăți totale de un miliard de euro către beneficiari, urmând ca acești bani să fie solicitați spre rambursare Comisiei Europene în luna octombrie.

Sursa: Guvernul României