Consultare publică privind „Blue Book”: Sprijin în conturarea viitoarelor Granturi SEE și norvegiene

Punctul Național de Contact pentru Granturile SEE și Norvegiene a anunțat luni, 16 septembrie 2024, lansarea unei consultări publice privind proiectul de „Blue Book” („Carte albastră”), un document esențial care prezintă prioritățile și ariile de program ale acesteia.

Perioada de finanțare pentru Granturile SEE și norvegiene, reglementată de acordul cu UE privind Mecanismul Financiar 2021-2028, alocă 3,268 miliarde euro pentru a promova trei priorități tematice cheie:

  • tranziția verde europeană,
  • democrația, statul de drept și drepturile omului,
  • incluziunea socială și reziliența.

Totodată, pentru a sprijini aceste priorități, au fost concepute 15 arii de program și trei fonduri specifice. Ariile de program și fondurile specifice urmăresc să trateze problematicile europene comune, să stimuleze inovarea și să sprijine proiecte cu impact. Această perioadă de finanțare include și o contribuție de 183 de milioane euro pentru proiecte care se adresează provocărilor generate de invazia Ucrainei de către Rusia.

Proiectul de „Blue Book prezintă obiectivele și modalitățile de abordare pentru fiecare arie de program și fiecare fond, specificând domeniile eligibile pentru sprijin.

Conform comunicatului oficial, la această consultare poate participa orice persoană sau organizație privată care are experiență sau interes în Granturile SEE și norvegiene și în obiectivele acestora. Participanții pot fi situați în țări beneficiare, donatoare sau terțe sau la nivel internațional.

Procesul de consultare este deschis tuturor părților interesate până la 18 octombrie 2024:

  • Accesați pagina de consultare
  • Oferiți feedback: se dorește ca fiecare organizație să ofere un singur răspuns comun
  • Transmiteți linkul de consultare și altor părți interesate care ar putea furniza informații relevante.

Punctul Național de Contact pentru Granturile SEE și Norvegiene a menționat faptul că vor fi luate în considerare doar comentariile în limba engleză, iar ulterior se va publica o listă a organizațiilor participante și un rezumat al rezultatelor consultării.

Pentru întrebări și comentarii cu privire la procesul de consultare, contactați adresa de email: bluebookconsultation@efta.int.

Sursa: www.eeagrants.ro