Regiunea Vest va avea o strategie pentru reziliență și adaptare la schimbările climatice, printr-un proiect Pathways2Resilience

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest a anunțat joi, 19 septembrie 2024, implementarea proiectului „PACT4.0WEST”, care are ca obiectiv transformarea Regiunii Vest într-o regiune cu zero emisii de carbon până în 2050. 

Potrivit comunicatului,  aplicația ADR Vest pentru Regiunea Vest a fost selectată să facă parte din cele 40 care vor intra în acest program european, dintr-un număr total de 164 de aplicații.

Regiunea Vest va beneficia de suportul Uniunii Europene, prin intermediul EIT Climate KIC și proiectul Pathways2Resilience, în elaborarea unei strategii pentru un viitor rezilient la schimbările climatice, în conformitate cu obiectivele stabilite la nivel european. Strategia de adaptare și reziliență climatică va fi elaborată prin promovarea implicării și guvernanței colaborative, dar și prin dezvoltarea de instrumente electronice inteligente.

Obiectivele proiectului sunt: 

  • realizarea unei platforme e-interactive, care să ofere informații privind schimbările climatice la nivel regional – „West Region’s Climate Resilience Knowledge Hub and Dashboard”
  • construirea unei rețele regionale de colaborare și guvernanță pentru adaptare climatică – „West Climate Resilience Network”.

Cele 40 de comunități și regiuni vor lucra cu partenerii de proiect pentru a întocmi nu doar o strategie de rezistență la schimbările climatice, ci și un plan de acțiune și un plan de investiții în acest sens. Perioada de implementare a proiectului PACT4.0WEST este de 18 luni, până în februarie 2026.

Sursa: ADR Vest