PR Nord-Est: A fost lansat apelul privind colaborarea interregională pentru cercetare-dezvoltare, Vinnovate

Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Regional Nord-Est 2021-2027, a lansat miercuri, 25 septembrie 2024, Ghidul Solicitantului de finanțare pentru apelul de proiecte PR/NE/2024/P1/RSO1.1/1/4 – VINNOVATE.

Solicitanții eligibili sunt IMM-urile din Regiunea Nord-Est în calitate de lider de parteneriat sau în calitate de partener în cadrul consorțiului interregional.

Prin acest apel este susținută participarea întreprinderilor din Regiunea Nord-Est la proiecte de cercetare-dezvoltare și inovare în parteneriat cu organizații externe membre ale Inițiativei Vanguard și semnatare ale Memorandumului de Înțelegere 2024, la apelul interregional VInnovate 2024 (Vanguard).

Alocarea nerambursabilă aferentă prezentului apel de proiecte este de 600.000 euro.

Activitățile eligibile sunt:

  1. Activități de cercetare - dezvoltare – inovare (CDI) (minimum TRL 6  – TRL 7 și/sau TRL 8), de tipul: cercetare industrială, dezvoltare experimentală și inovare (obligatoriu)
  2. Activități specifice realizării de investiții strict necesare activității de CDI:
    • Dotarea cu active corporale, de natura mijloacelor fixe (obligatoriu), de tipul: echipamente tehnologice, instalații de lucru, echipamente informatice etc.
    • Dotarea cu active necorporale de tipul: cunoștințe tehnice, brevete, drepturi de utilizare, licențe, mărci comerciale, programe informatice, alte drepturi şi active similare, strict necesare pentru atingerea obiectivelor proiectului.
  3. Activități aferente CDI contractuale, realizate de entități selectate de către beneficiar în condiții de concurență deplină și folosite exclusiv pentru proiect, ca de exemplu servicii de tipul:
    • Testare, măsurători, analize de laborator
    • Asistență și consultanță tehnică la aplicarea unor rezultate ale cercetării
    • Asistență pentru obținerea, validarea și protejarea proprietății industriale și/sau intelectuale
    • Asistență pentru omologarea, certificarea și standardizarea produselor/ proceselor noi sau îmbunătățite
  4. Alte activități ce pot fi realizate ca parte integrantă a proiectului, ca de exemplu: 
    • Cooperare externă pentru schimbul de cunoștințe, expertiză și resurse, în vederea dezvoltării și testării prototipurilor sau tehnologiilor (de ex. crearea de parteneriate strategice cu alte companii, universități și centre de cercetare; participarea la rețele de cooperare interregională și internațională)
    • Internaționalizare (de ex. participarea la nivel internațional, la târguri, misiuni comerciale, expoziții, în calitate de expozant)
    • Comunicarea și diseminarea rezultatelor (de ex. organizarea de conferințe, ateliere de lucru și alte evenimente de diseminare a rezultatelor proiectului)
    • Activități de comunicare și vizibilitate obligatorii privind proiectul  (obligatoriu)
    • Management de proiect

Mecanismul participării la schema de granturi interregionale este următorul:

  • Pasul 1: Preînscriere/Preselecție (pas obligatoriu de realizat înainte de depunerea cererii de finanțare la nivel regional)
  • Pasul 2: Depunerea cererii de finanțare în cadrul PR Nord-Est 2021-2027 (propunerea regională)
  • Pasul 3: Selecția proiectelor în cadrul apelului regional VInnovate  (PR Nord-Est) pentru finanțare

Perioada de depunere a proiectelor este între 01.10.2024 și 31.10.2024.

Descarcă documentele

Sursa: ADR Nord-Est