Comisia Europeană, Banca Mondială și Guvernul României lansează cadrul de competențe digitale pentru funcționarii publici din România

Reprezentanța Comisiei Europene în România a anunțat marți, 1 octombrie 2024, lansarea proiectului „Dezvoltarea unui cadru general de competențe digitale pentru funcționarii publici”, menit să elimine lacunele actuale în materie de competențe și să sprijine obiectivele de digitalizare ale României și ale UE.

Potrivit comunicatului, Comisia Europeană, Banca Mondială și Guvernul României, prin intermediul Agenției Naționale a Funcționarilor Publici al Autorității pentru Digitalizarea României și al Institutului Național de Administrație, colaborează pentru a consolida competențele digitale ale funcționarilor publici din România.

Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană prin instrumentul de sprijin tehnic și se va desfășura până în ianuarie 2026. În strânsă colaborare cu Direcția Generală Sprijin pentru Reforme Structurale (DG REFORM) a Comisiei Europene și cu instituțiile beneficiare, Banca Mondială va oferi sprijin tehnic Guvernului în mai multe domenii esențiale. Printre acestea se numără conceperea unui cadru de competențe digitale și sprijin pentru pregătirea testării și introducerii acestuia, pe baza unor modele care au avut succes în contexte similare și cu adaptări pentru a răspunde nevoilor actuale și viitoare ale funcției publice din România.

Acest efort vizează modernizarea administrației publice române prin îmbunătățirea capacităților digitale, pe baza rezultatelor demonstrate ale Băncii Mondiale în ceea ce privește facilitarea transformării și reformei digitale. De asemenea, se va acorda sprijin tehnic pentru programe de consolidare a capacităților care să asigure implementarea eficace a cadrului de competențe digitale în România, precum și obținerea de învățăminte pentru introducerea unui cadru similar de competențe digitale în alte state membre ale UE. 

Sursa: Reprezentanța Comisiei Europene în România