Reabilitare termică cu fonduri europene pentru policlinica stomatologică din cadrul Spitalului Județean din Sibiu

Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru a anunțat marți, 1 octombrie 2024, semnarea unui nou contract de finanțare pentru renovarea energetică a clădirii Policlinicii Stomatologice din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu. Proiectul, finanțat prin Programul „Regiunea Centru” 2021-2027, se axează pe creșterea eficienței energetice și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, contribuind astfel la obiectivele Priorității  3 „O regiune cu comunități prietenoase cu mediul”.

Conform comunicatului oficial, proiectul, cu o valoare totală de aproximativ 9,9 milioane de lei, din care peste 8,4 milioane de lei sunt fonduri nerambursabile, va fi implementat pe o perioadă de 40 de luni, între septembrie 2024 și ianuarie 2028.

Scopul acestuia este de a eficientiza energetic clădirea Policlinicii Stomatologice, ceea ce va conduce la economii semnificative de energie și reducerea costurilor de operare, contribuind totodată la protecția mediului prin utilizarea de resurse naturale pentru producerea energiei.

Prin proiectul semnat se urmărește realizarea unor măsuri de modernizare, precum: 

  • izolarea termică a fațadelor, atât pentru partea vitrată, cât și pentru cea opacă, 
  • înlocuirea sistemului de încălzire cu un sistem modern pe bază de pompe de căldură „aer-apă” și ventiloconvectoare,
  • instalarea de sisteme de iluminat eficiente și echipamente inteligente de contorizare a consumului de energie,
  • reabilitarea fațadelor și îmbunătățirea în ceea ce privește sistemele de evacuare a apelor pluviale. 

Implementarea acestor măsuri va avea un impact pozitiv major, reducând consumul de energie primară convențională cu aproape 73% și scăzând emisiile de CO2 cu același procent, de la 88,16 kg/an la 23,84 kg/an. De asemenea, consumul de energie pentru încălzire va scădea semnificativ, de la 321,27 kWh/ an la 120,10 kWh/an.

Sursa: ADR Centru