Prima reuniune a reprezentanților din Consiliul Laptelui, desfășurată în teritoriu

Marți, 01 octombrie 2024, a avut loc prima reuniune a Consiliului Laptelui – grup consultativ pentru sectorul zootehnic, specia bovine. Evenimentul, organizat sub coordonarea ministrului Florin Barbu,  s-a desfășurat la sediul unei ferme de bovine din județul Buzău, localitatea Amaru. Aceasta a avut ca scop identificarea problemelor cu care se confruntă sectorul bovinelor de lapte, în vederea stabilirii și formulării propunerilor de măsuri necesare soluționării acestora.

Conform comunicatului, fiecare participant a expus problemele pe care le întâmpină în fermele lor, plecând de la prețul laptelui la poarta fermei, dificultățile în asigurarea furajelor pentru hrana animalelor în contextul secetei cu care s-au confruntat anul acesta, accesarea de credite pentru dezvoltarea afacerilor, modalitățile de realizare a controlului de către medicii veterinari în județele din țară, precum și accesul la sistemele de irigații.

Ministrul a prezentat formele de sprijin pe care MADR le derulează pentru crescătorii de bovine, sumele prevăzute pentru acordarea de despăgubiri pentru seceta din acest an, precum și demersurile făcute pe lângă Comisia Europeană referitoare la modificarea Regulamentului pentru achiziția de material de reproducție din fonduri europene. Totodată, ministrul BARBU a explicat că sectorul de bovine de lapte este unul prioritar pentru MADR, alături de cel pentru bovine de carne și cel suin.

 „Din perspectiva producției de lapte în România, accentul trebuie pus pe reducerea dependenței de importuri, să putem asigura consumul intern și chiar să exportăm. Fermierii trebuie să țintească spre performanță în fermele lor, avem premisele pentru a o atinge”, a declarat ministrul agriculturii și dezvoltării rurale.

Sursa: MADR