Un nou apel deschis în cadrul Inițiativei Urbane Europene

Inițiativa Urbană Europeană (EUI) anunță deschiderea unui nou apel pentru evaluări inter pares (peer reviews) pentru sprijinirea zonelor urbane de toate mărimile pentru a dezvolta și implementa acțiuni inovatoare, a-și consolida capacitatea administrativă și pentru a elabora politici inovatoare de dezvoltare urbană durabilă.

Activitățile de tip peer review (evaluările inter pares) au ca scop consolidarea capacității administrative a autorităților publice locale. Astfel, orașele au acces la cunoștințe și sprijin de specialitate pentru a-și îmbunătăți capacitatea de a elabora și a implementa strategii integrate de dezvoltare urbană printr-un proces de analiză comparativă și învățare reciprocă. Fiecare evaluare implică un „oraș evaluat”, care lucrează cu patru până la șase orașe care acționează ca „evaluatori inter pares” pentru a aborda provocări concrete în dezvoltarea, punerea în aplicare sau monitorizarea unei strategii eficiente de dezvoltare urbană integrată.

Activitățile orașelor sunt susținute de experți EUI, schimburile dintre orașe fiind organizate după o metodologie bazată pe cea dezvoltată de Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene. Fiecare evaluare inter pares durează între 10 și 12 luni de la notificarea aprobării până la sfârșitul etapei de monitorizare.

Pentru a participa la aceste activități în calitate de „oraș evaluat” este necesar ca orașul pe care îl reprezentați să îndeplinească condițiile art. 11 din Regulamentul(UE) 2021/1058.

Evaluatorii se înscriu ca persoane fizice pentru a lua parte la activități. Cu toate acestea, autoritatea urbană pe care o reprezintă este beneficiarul oficial al sprijinului financiar disponibil. Evaluatorii pot reprezenta orice autoritate urbană din UE, dar trebuie să aibă experiență relevantă în elaborarea și implementarea strategiilor integrate de dezvoltare urbană sustenabilă.

Apelul este deschis în perioada 1 octombrie – 13 noiembrie 2024, ora 12.00 CET.

Descarcă documentele

Punctul de Contact Urban în România organizează un eveniment online de promovare a apelului EUI pentru evaluări inter pares (peer reviews) în data de 10 octombrie 2024, în intervalul orar 15.00 – 16.30. Agenda evenimentului include:

  • prezentarea ghidului aplicantului,
  • detalierea condițiilor de eligibilitate,
  • furnizarea de informații despre procesul de elaborare,
  • depunere și evaluare a aplicației.

Link-ul de înscriere este disponibil aici.

Sursa: MDLPA & urban-initiative.eu