Comisia va investi 865 de milioane de euro prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei pentru a sprijini rețelele de conectivitate digitală rapidă și sigură

Comisia Europeană a adoptat miercuri, 9 octombrie 2024, cel de-al doilea program de lucru pentru componenta digitală a Mecanismului pentru Interconectarea Europei, care stabilește obiectivele și domeniul de aplicare al acțiunilor finanțate de UE pentru îmbunătățirea infrastructurilor de conectivitate digitală din Europa. Aceste acțiuni vor primi aproximativ 865 de milioane de euro finanțare pentru perioada 2024-2027.

Îmbunătățirea infrastructurii de conectivitate din Europa este esențială pentru atingerea obiectivelor Deceniului Digital 2030, care vizează conectarea tuturor cetățenilor și a afacerilor cu rețele 5G și Gigabit. Prin promovarea investițiilor publice și private, CEF Digital contribuie la proiectele de conectivitate de interes comun pentru UE și la implementarea unor infrastructuri sigure, durabile și de înaltă performanță.

Noul program de lucru va sprijini următoarele acțiuni:

  • Dezvoltarea infrastructurilor 5G în Europa, cofinanțând proiecte la scară largă pentru extinderea rețelelor Gigabit și 5G independente;
  • Modernizarea semnificativă a rețelelor de comunicații principale, inclusiv rețelele de comunicații cuantice și cablurile submarine, pentru a îmbunătăți performanța, reziliența și capacitatea rețelelor de conectivitate;
  • Implementarea platformelor digitale operaționale pentru infrastructurile de transport sau energie, reducând impactul asupra mediului al tehnologiilor informației și comunicațiilor (TIC).

Programul va sprijini, de asemenea, competitivitatea ecosistemului digital european pentru a răspunde provocărilor geopolitice și geoeconomice critice și va contribui la reducerea decalajului de investiții care împiedică extinderea rețelelor de înaltă performanță, esențiale pentru adoptarea tehnologiilor avansate de către cetățeni și companii.

Conform comunicatului oficial, a patra rundă de apeluri sub programul va fi lansată în următoarele zile, iar părțile interesate vor putea participa la sesiuni de informare pentru a afla mai multe detalii.

Descarcă programul de lucru

Sursa: Comisia Europeană