Câștigătorii premiilor REGIOSTARS 2024

Comisarul pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira, împreună cu președintele Comitetului Regiunilor, Vasco Alves Cordeiro, au găzduit miercuri, 9 octombrie 2024, ceremonia de decernare a premiilor REGIOSTARS 2024 la Bruxelles, în cadrul celei de-a 22-a Săptămâni europene a regiunilor și orașelor.

Premiile REGIOSTARS recunosc proiectele finanțate prin Politica de Coeziune din întreaga Europă, care reflectă impactul și incluziunea dezvoltării regionale și care au găsit soluții la provocările comune cu care se confruntă regiunile și orașele europene. 

Conform comunicatului oficial, ediția din 2024 a înregistrat un număr record de înscrieri, cu 262 de aplicații care au concurat pentru premiul principal în cinci categorii diferite. De asemenea, a existat și un premiu al publicului, unde au fost selectați 25 de finaliști.

Câștigătorii premiilor REGIOSTARS 2024 sunt:

Proiectul reciclează și reutilizează produse secundare sau materiale reziduale din industria procesării peștelui pentru a crea noi ingrediente pentru consum uman și animal. Aceste ingrediente sunt utilizate și în industria farmaceutică, nutraceutică și cosmetică.

PRoiectul a fost recunoscut pentru platforma sa inovatoare care detaliază fezabilitatea tehnică și economică a producției de combustibili alternativi, cum ar fi hidrogenul verde și alți combustibili sintetici. Combustibilii produși vor contribui în mod general la tranziția energetică în Insulele Canare.

Proiectul utilizează Sisteme de Transport Inteligent prin peste treizeci de scheme pilot inovatoare menite să îmbunătățească siguranța și confortul cicliștilor în Regiunea Mării Nordului.

Proiectul a câștigat premiul pentru soluțiile sale tehnologice și software care asigură implementarea telemedicinei în așezările emergente. Serviciul utilizează clinici mobile pentru a oferi acces la îngrijiri medicale moderne și preventive în apropierea locuințelor pacienților.

Proiectul acoperă trei cartiere degradate și implică activ locuitorii în procesele de luare a deciziilor, promovând participarea civică.

Ca în fiecare an, publicul a fost invitat să voteze pentru proiectul preferat dintre finaliști. Favoritul clar al publicului în acest an, care a obținut cel mai mare număr de voturi online (3.274 din peste 20.000 de voturi totale), câștigând Premiul Publicului, a fost proiectul Interreg Italia-Malta „Bythos”.

Sursa: Comisia Europeană