Programul de investiții pentru modernizarea birourilor vamale, a fost aprobat de Guvern

Ministerul Finanțelor a anunțat miercuri, 9 octombrie 2024, faptul că Guvernul a aprobat Programul multianual de modernizare şi dezvoltare a infrastructurii vamale, program reglementat prin OUG 76/2024 și derulat în perioada 2025-2030.

Conform comunicatului, programul prevede implementarea obiectivelor de investiții ale structurilor teritoriale ale AVR, care funcționează în cadrul direcțiilor regionale vamale: București, Brașov, Cluj, Craiova, Galați, Iași și Timișoara.

Programul include trei categorii de investiții:

  • modernizarea/reabilitarea birourilor/punctelor vamale și dotarea acestora cu echipamente specifice;
  • spații de control amenajate pentru activitățile specifice birourilor/punctelor vamale;
  • depozite pentru mărfurile/bunurile reținute în vederea confiscării.

Valoarea totală a celor 123 de obiective de investiții prevăzute prin Program este de aproape 1 miliard de lei și presupune: 22 de lucrări de modernizare, 31 de lucrări de abilitare, 22 de proiecte de dezvoltare a bazelor materiale și 48 de proiecte cu dotări de echipamente.

Totodată, prin actul normativ, birourile/punctele vamale de frontieră sunt clasificate în baza riscurilor identificate, a evaluării amenințărilor și vulnerabilităților întâlnite în activitatea specifică desfășurată la frontieră într-un interval de timp. Astfel, în funcție de gradul fiscal de risc identificat, birourile sau punctele vamale vor fi dotate cu echipamente moderne și eficiente pentru realizarea controalelor vamale, fapt ce va elimina posibile amenințări sau riscuri operaționale care ar putea afecta performanța activităților derulate.

Sursa: Ministerul Finanțelor