UE investește 4,8 miliarde de euro din veniturile obținute din comercializarea certificatelor de emisii în proiecte inovatoare care contribuie la obiectivul zero emisii nete

Comisia Europeană a selectat miercuri, 23 octombrie 2024, 85 de proiecte inovatoare cu emisii net-zero pentru a primi granturi în valoare de 4,8 miliarde euro din Fondul de Inovare, contribuind la punerea în aplicare a tehnologiilor curate de ultimă generație în întreaga Europă.

Conform comunicatului, sunt acordate pentru prima dată finanțări pentru proiecte de diverse dimensiuni (mari, medii și mici, alături de proiecte pilot) și cu accent pe producția de tehnologii curate în cadrul apelului de propuneri din 2023. Acesta este cel mai mare apel de la lansarea Fondului de Inovare în 2020, ridicând sprijinul total la 12 miliarde euro și crescând numărul proiectelor cu 70%.

Proiectele selectate sunt localizate în 18 țări: Belgia, Danemarca, Germania, Estonia, Grecia, Spania, Franța, Croația, Italia, Ungaria, Olanda, Austria, Polonia, Portugalia, Slovacia, Finlanda, Suedia și Norvegia. Acestea acoperă o gamă largă de sectoare din următoarele categorii:

  • industrii cu consum intensiv de energie,
  • energie regenerabilă,
  • stocare de energie,
  • gestionarea carbonului industrial,
  • mobilitate net-zero (inclusiv sectorul maritim și aviația) și clădiri.

Proiectele selectate urmează să intre în funcțiune înainte de 2030 și, pe parcursul primilor zece ani de operare, se estimează că vor reduce emisiile cu aproximativ 476 milioane de tone echivalent CO2.

Susținerea inovației industriale pentru obiective politice esențiale

Proiectele selectate contribuie în special la atingerea următoarelor obiective politice ale UE:

  • Producția de tehnologii curate;
  • Industrii cu consum intensiv de energie;
  • Gestionarea carbonului industrial;
  • Hidrogen regenerabil;
  • Mobilitate net-zero.

Etape următoare

Solicitanții urmează să semneze acordurile de finanțare cu Agenția Executivă Europeană pentru Climă, Infrastructură și Mediu (CINEA) în primul trimestru al anului 2025. Pe lângă cele 85 de proiecte selectate pentru finanțare, alte proiecte promițătoare, dar insuficient de mature, vor primi asistență pentru dezvoltarea proiectelor din partea Băncii Europene de Investiții.

Pentru prima dată, toate cele 149 de proiecte care au obținut punctaje peste toate pragurile de evaluare ale Fondului de Inovare (inclusiv 64 de proiecte care nu au primit finanțare) primesc Sigiliul STEP - noul certificat de calitate al UE acordat proiectelor de înaltă calitate care contribuie la obiectivele Platformei pentru Tehnologii Strategice pentru Europa. Sigiliul STEP are rolul de a facilita accesul la noi oportunități de sprijin public și privat pentru aceste proiecte. 

Comisia va lansa următorul apel de propuneri în cadrul Fondului de Inovare la începutul lunii decembrie 2024.

Sursa: Comisia Europeană