Ministerul Afacerilor Europene precizeaza cum se face calculul ratei de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune

Ministerul Afacerilor Europene a publicat o serie de precizari referitoare la modalitatea de calcul a ratei de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune.

Astfel, absorbtia fondurilor structurale si de coeziune poate fi cuantificata atat din punctul de vedere al volumului platilor interne efectuate de autoritatile de management catre beneficiari („absorbtia in plan national"), cat si din punctul de vedere al fondurilor primite de Romania de la Comisia Europeana („absorbtia externa" sau „absorbtia efectiva").

Absorbtia in plan national a fost la 30 septembrie 2011 de 14,13% din alocarea UE 2007-2013. Platile interne reprezinta fondurile efectiv transferate beneficiarilor si includ prefinantari si rambursari (din fonduri comunitare si de la bugetul de stat).

Absorbtia externa (absorbtia efectiva) a fost la aceeasi data, 30 septembrie 2011, de 3,69 % din alocarea Uniunii Europene pentru 2007-2013. Conform raportarilor efectuate de Comisia Europeana, absorbtia contributiei UE pe un program operational este considerata drept realizata prin transferul de catre Comisia Europeana a avansului la nivel de program si al platilor intermediare (rambursari). Astfel, pana la 30 septembrie 2011, componenta de plati intermediare rambursate de catre Comisie insumeaza 0,716 miliarde euro, ceea ce reprezinta 3,69 % din alocarea UE 2007-2013.

Cele doua tipuri de raportari sunt evidentiate, pe coloane distincte, in tabelele oficiale privind stadiul implementarii programelor operationale. Cele doua categorii de date prezinta o importanta distincta pentru evidentierea ritmului implementarii programelor operationale.

Rambursarile de la Comisia Europeana sunt intotdeauna mai mici decat platile interne efectuate de autoritatile de management catre beneficiari, deoarece acestea din urma includ prefinantari si cofinantarea de la bugetul de stat.

Diferenta dintre cele doua tipuri de rate de absorbtie reflecta, de fapt, una din problemele majore ale implementarii programelor operationale legate de ritmul lent in care beneficiarii contractelor de finantare demareaza, deruleaza contractele subsecvente si solicita rambursarea cheltuielilor efectuate.

Sursa: Ministerul Afacerilor Europene