Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

PNRR: Investiție de 421 mil. de euro în infrastructura feroviară națională

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI), în calitate de coordonator de reforme și investiții aferente Componentei 4 – Transport sustenabil din cadrul Pilonului 1 – Tranziția spre o economie verde din Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a anunțat marți, 19 decembrie 2023, semnarea contractului de finanțare pentru cel mai amplu proiect de modernizare a materialului rulant feroviar din România din ultimii ani.

Beneficiarul este Societatea Națională de Transport Feroviar de Călători „CFR Călători” SA.

Conform comunicatului oficial, proiectul vizează modernizarea a 55 de locomotive electrice pentru trenurile de călători și 139 vagoane de călători (30 de vagoane de dormit, cușete, vagoane restaurante și bistro și 109 vagoane de clasă pentru trenurile InterCity, InterRegio și Regio), precum și conversia a 20 locomotive diesel hidraulice de manevră în locomotive electrice plug-in. Acest proiect nu urmărește doar îmbunătățirea eficienței și performanței locomotivelor, ci și aducerea parcului de vagoane și locomotive la standardele actuale. Reducerea timpului de călătorie prin atingerea vitezei de circulație la 160 km/h și extinderea capacității de tractare a celor 55 de locomotive, împreună cu modernizarea celor 139 de vagoane, vor genera o creștere semnificativă a calității serviciilor de transport feroviar public de călători, contribuind concomitent la consolidarea cotei de piață a transportului sustenabil în detrimentul celui rutier.

Valoarea totală a acestui proiecte este de 2.074.920.554,86 lei cu TVA, din care valoarea sprijinului din partea Uniunii Europene este 590.268.000,00 lei.

Sursa: MTI

Vizualizări: 86