Microcreditele, sprijin financiar si alte instrumente de finantare pentru firmele mici din Regiunea Centru
ADR Centru a participat in luna septembrie la primul workshop international organizat in cadrul proiectului DIFASS, pentru a identifica solutii in creditarea microintreprinderilor si a firmelor mici, dar si pentru a prezenta solutiile de accesare a microcreditelor, implementate la nivel regional. Primul workshop international organizat in cadrul proiectului DIFASS – „Development of interregional financial assistance to SMEs and of non-grant instruments", a fost organizat in Estonia, la Tallinn si a vizat prezentarea unor bune practici privind mecanismele de acordare a microcreditelor in Europa.
Peste 40 de invitati din Europa s-au reunit la Tallinn pentru a discuta despre microcredite, o forma de sprijin acordata intreprinderilor cu scopul de a facilita accesul acestora la investitii de capital. Proiectul DIFASS este implementat de ADR Centru de la inceputul anului 2012 intr-un consortiu format din 26 de parteneri internationali, iar obiectivul principal al acestuia este de a contribui la imbunatatirea eficientei politicilor regionale pentru internationalizarea activitatii IMM-urilor si facilitarea accesului acestora la finantare. Proiectul este finantat prin Programul INTERREG IVC, al carui obiectiv general este de a imbunatati eficienta politicilor si a instrumentelor regionale. INTERREG IVC ofera finantare pentru cooperarea interregionala la nivelul Europei, este implementat in cadrul obiectivului „cooperare teritoriala a Comunitatii Europene” si este finantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR).
“In cadrul workshopului au fost prezentate o serie de bune practici constand in modalitati de gestionare si implementare a microcreditelor in diferite regiuni din tari precum Estonia, Lituania, Suedia, Ungaria, Italia si Romania. Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru a participat la acest workshop cu prezentarea unei bune practici privind microcreditele acordate de Opportunity Microcredit România IFN S.A. in Regiunea Centru. Prin acordarea de microcredite, aceasta societate urmareste incurajarea spiritului antreprenorial si sprijinirea intreprinderilor mici si micro care desfasoara activitate de productie, prestari servicii, comert si agricultura. Pentru ca aceste microcredite sa devina mai accesibile grupurilor de persoane care nu au cunostinte în domeniul financiar si care au acces limitat la tehnologie, au fost simplificate atat cererea de împrumut, cat si procesul de aprobare” a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.
Un instrument financiar care a generat interes pentru multe regiuni din Europa si care a fost prezentat in cadrul workshopului pentru a fi transferat ca buna practica este sistemul on-line de management pentru microfinantari: www.CREDINFO.eu. Prezentarea acestuia a fost sustinuta de reprezentantul institutiei care gestioneaza acest instrument, respectiv Asociatia pentru Promovarea Intreprinderilor din judetul Zala, Ungaria, de asemenea partener DIFASS. Acest instrument va face principalul subiect de discutie in cadrul urmatoarei reuniuni DIFASS, care va avea loc in Vonyarcvashegy, Ungaria, in perioada 16-17 octombrie 2012. Cu acest prilej, consortiul proiectului va demara activitatea de transfer al acestui instrument inovator in alte regiuni din Europa, precum Tallinn (Estonia), Bratislava (Slovacia), Castilla y Leon (Spania) si Sardinia (Italia).
Ultimele noutati privind schemele de sprijin pentru finantarea IMM-urilor sunt disponibile pe site-ul proiectului: www.difass.eu.
Sursa: ADR Centru