Cum sa scrii singur un proiect de finantare. Consultantii iti arata care sunt pasii spre un proiect de succes

Accesarea fondurilor europene este un lucru dificil pentru Romania si cu multa bataie de cap. De cele mai multe ori, procesul greoi din pacate primeaza in raportul cu tentatia castigarii ”banilor gratuiti”. Desi dificila, accesarea banilor europeni nu este imposibila; mai mult decat atat, exista beneficiari care au reusit si fara ajutorul firmelor de consultanta in managementul de proiecte.

Potrivit consultantului pe fonduri europene Cristina Pojoga, din cadrul firmei de consultanta Structural Consulting™ Group - www.fonduri-structurale.ro, exista organizatii care au deja o vasta experienta in ceea ce priveste fondurile europene si care au investit in capitalul uman intern pentru a-si putea elabora proiectele in regim propriu.

Cui ii este accesibila... accesarea?

La fel ca in orice alta activitate, cunostintele in domeniu sunt esentiale pentru cei care vor sa acceseze bani europeni, cu atat mai mult cu cat proiectele, in acest caz, se bazeaza pe proceduri riguroase, concepte si terminologii specifice, atrage atentia consultantul asupra specificitatii fondurilor europene.

Cunostintele de management de proiect au, pe de alta parte, o importanta hotaratoare pentru antreprenorii care doresc sa elaboreze propriile proiecte, explica Cristina Pojoga, pentru ca, in acest fel, acestia pot sa urmareasca indeaproape si sa se implice activ in procesul de elaborare si, ulterior, in implementarea proiectelor.

In acest sens, cursurile de management reprezinta o solutie mai mult decat indicata, insa, si aici este nevoie de precautie. Aceasta deoarece gradul de reusita a unui proiect depinde foarte mult de calitatea cursului, si, in plus, piata de training conexa fondurilor europene este foarte ofertanta.

”Exista o oferta foarte bogata de cursuri de manager de proiect, expert accesare fonduri, ceea ce nu e un lucru rau, in sine. Insa mare atentie la a nu cadea in capcana „pretului cel mai scazut”. Multe firme de training merg pe acest „atu” pentru a atrage cursanti, lasand in plan secund calitatea si experienta formatorilor”, atrage atentia Cristina Pojoga.

”Capacitatea de a scrie singur un proiect dupa absolvirea unui curs de acest fel depinde, pe langa calitatea acestuia si a trainerilor, si de alti factori, cum ar fi experienta anterioara a participantului sau complexitatea proiectului in sine”, completeaza aceasta.

Ce conditii trebuie sa indeplinesti

La nivel de eligibilitate, solicitantul de fonduri europene trebuie sa consulte cu atentie conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca in calitate de viitor beneficiar al banilor UE, de la tipul organizatiei (intreprindere, ONG, etc.), pana la conditiile legate de situatia juridica si financiara a acesteia.

In acest sens, Ghidul Solicitantului este documentul cel mai elocvent in ce priveste conditiile de eligibilitate, pentru fiecare linie de finantare si apel de proiecte, incepand de la tipul organizatiei (intreprindere, ONG, autoritate locala etc.), pana la conditiile legate de situatia juridica si financiara a acesteia. Abia apoi se poate pune problema inceperii elaborarii proiectului.

Proiecte mai usoare

Daca tot te-ai angajat intr-o astfel de provocare, un aspect linistitor ar fi acela ca exista si programe sau linii de finantare pentru care proiectele sunt mai simplu de realizat.

Potrivit reprezentantului Structural Consulting™ Group - www.fonduri-structurale.ro, POSDRU poate fi privit ca un program pe care scrierea unui proiect este accesibila. De asemenea, si pentru unele masuri din cadrul PNDR (spre exemplu Masura 112 „Instalarea tinerilor fermieri” sau Masura 141 „Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenta”), unde proiectele sunt de o complexitate mai redusa si pot fi mai simplu de realizat.

In schimb, situatia se complica, insa, daca vorbim despre proiecte ample, cu activitati complexe si care necesita studii de fezabilitate, proiecte tehnice sau analize cost-beneficiu, atrage atentia Cristina Pojoga.

”In astfel de cazuri, e putin probabil ca un singur om sa poata duce greul scrierii unui proiect de la cap la coada. Mai ales ca, lasand la o parte volumul mare de munca, este nevoie si de cunostinte din mai multe domenii. De aceea la elaborarea proiectelor se lucreaza, de regula, in echipe multidisciplinare”, mai explica ea.

Cum incepi proiectul?

In opinia consultantului, cea mai frecventa greseala a celor care vor sa acceseze bani europeni este aceea de a justifica necesitatea proiectului prin prisma lipsei banilor, si nu prin prisma satisfacerii nevoii reale a organizatiei, comunitatii etc.

De aceea, solicitantii trebuie sa identifice, in primul rand, o nevoie reala a proiectului care se vrea a fi finantat.

”Proiectele care pornesc de la abordarea „am un teren, pot sa obtin fonduri europene pentru ceva?” sunt de cele mai multe ori sortite esecului. Cand se pleaca de la nevoi inventate, iar obtinerea de fonduri europene nu se doreste pentru un scop, ci este un scop in sine, atunci proiectul risca sa fie doar "o forma fara fond", explica Pojoga, apreciind ca formularea obiectivelor si justificarea coerenta a proiectului sunt printre cele mai dificile etape in elaborarea unui proiect.

Greseli frecvente pe care sa nu le repeti

Din pacate, lista greselilor este destul de lunga in scrierea proiectelor. La cele deja mentionate se adauga si cele legate de indicatorii prevazuti si metodologia necesara atingerii lor.

De asemenea, exista greseli frecvente care tin de conformitatea administrativa a proiectului, cum sunt documente lipsa sau expirate, documente prezentate autoritatilor responsabile in alte formate decat cele solicitate expres prin Ghidul Solicitantului, greseli care pot conduce la respingerea proiectului, spune consultantul. Nici erorile de natura tehnica nu sunt o noutate. Acestea constau in necorelarea activitatilor cu indicatorii si rezultatele, intre cantitatile si resursele bugetate si cele rezultate din metodologie.

Pe de alta parte, exista tentatia exagerarii proiectiilor financiare, o capcana in care multi dintre solicitanti cad, in dorinta de a prezenta proiectul ca fiind unul promitator. Asadar, sfatul sau catre solicitantii de fonduri europene este ca acestia "sa nu se inhame la mai mult decat pot duce".

"Proiectele trebuie dimensionate in functie de capacitatea organizationala si financiara efectiva a solicitantului. In caz contrar, presupunand ca proiectul trece de etapa de evaluare si este aprobat, vor aparea probleme mari in implementare", arata Pojoga. Nu in ultimul rand, aspectul cofinantarii - contributia solictantului din fonduri proprii - este extrem de important, asadar nu trebuie neglijat.

Prin urmare, daca pentru implementarea proiectului ai nevoie de o sursa auxiliara de bani, atunci este indicat sa te documentezi despre oferta de instrumente financiare pe care le ofera bancile si sa stabilesti din timp un contact real cu o banca pentru a avea certitudinea ca vei obtine sustinerea necesara.

Sanse mai mari

Dincolo de vointa si motivatia solictantului de a accesa singur banii europeni, trebuie spus ca firmele specializate in consultanta pe fonduri europene aduc garantat plus valoare unui proiect si implicit mai multe sanse ca acesta sa fie perfect, fiind necesara o colaborare reala intre beneficiar si consultant, crede Cristina Pojoga.

"Firmele de consultanta bune detin un know-how valoros si experienta specifica pe domeniul fondurilor europene. Fie ca vorbim de colaborarea cu o firma de consultanta doar pentru scrierea proiectului, fie ca vorbim de o relatie contractuala mai lunga care sa includa si acordarea de sprijin in implementarea proiectului, prezenta unui consultant alaturi de beneficiar este unul dintre secretele succesului in acest domeniu."

Se poate avea in vedere insa si angajarea unui singur consultant-coordonator, daca resursele financiare sunt limitate.

Sursa: www.impactnews.ro