IMM-urile din Europa la rascruce: un nou impuls politic este necesar pentru a stimula redresarea

Intreprinderile mici si mijlocii (IMM-urile) din Europa continua sa depuna eforturi in vederea redresarii. Daca luam in considerare UE in ansamblul sau, pana in prezent eforturile sale globale au condus la o crestere fara creare de locuri de munca, astfel cum arata tendintele divergente observate in cele 27 de state membre ale UE. Cu ocazia primei zile a Saptamanii europene a IMM-urilor 2012, care are loc la Bruxelles, Comisia Europeana a publicat rezultatele raportului pentru 2012 privind analiza performantelor IMM urilor, impreuna cu fisele informative care prezinta progresele inregistrate de IMM-uri in toate statele membre ale UE. In pofida mediului dificil in care isi desfasoara activitatea, IMM-urile si-au pastrat rolul de coloana vertebrala a economiei europene. Cele 20,7 milioane de IMM-uri reprezinta peste 98 % din totalul intreprinderilor europene si angajeaza peste 87 de milioane de persoane. Cea mai mare parte a IMM urilor (92,2 %) este reprezentata de microintreprinderi, care numara mai putin de zece angajati. Se estimeaza ca IMM-urile reprezinta 67% din totalul locurilor de munca si 58% din valoarea adaugata bruta (VAB)1.

Tendintele existente in diferitele state membre sunt din ce in ce mai divergente si trebuie transmis un semnal pozitiv in ceea ce priveste ocuparea fortei de munca. In aceasta situatie delicata, o actiune politica decisiva, destinata abordarii factorilor care determina cresterea IMM-urilor, ar putea inclina balanta.

Vicepresedintele Comisiei Europene, Antonio Tajani, comisar pentru industrie si antreprenoriat, a declarat: „IMM-urile au potentialul de a restabili cresterea economica in Europa. Ele se afla in centrul eforturilor noastre – fapt evidentiat de propunerea de reindustrializare a Europei pe care am prezentat-o cu cateva zile in urma. Cel mai ambitios plan de actiune pentru stimularea spiritului antreprenorial in Europa va urma in luna noiembrie. Oferim sprijin si consiliere la un nivel neatins pana in prezent. Incercam sa restabilim increderea, astfel incat IMM-urile sa poata progresa in continuare si sa ne ajute sa depasim criza actuala.”

Performanta IMM-urilor variaza considerabil de la un stat membru la altul

IMM-urile din Austria si Germania au avut rezultate deosebit de bune. Sectoarele corespunzatoare IMM-urilor din aceste tari sunt singurele sectoare care si-au depasit nivelurile anterioare crizei din 2008, atat in ceea ce priveste valoarea adaugata bruta (VAB), cat si in materie de ocupare a fortei de munca. Cu toate acestea, in majoritatea statelor membre, IMM-urile nu au reusit pana in prezent sa revina la nivelurile din perioada anterioara crizei.
Dintr-o perspectiva mai pozitiva, exista dovezi conform carora un numar tot mai mare de state membre au reusit recent sa inverseze tendinta, IMM-urile lor incepand din nou sa creeze locuri de munca si sa-si dezvolte activitatile — indreptandu-se catre o redresare mai durabila in viitor.
Pana in prezent, IMM-urile s-au redresat in intregime doar in foarte putine tari. Raportul cuprinde urmatoarele constatari:

  • Economiile in crestere, a caror cerere este in crestere sau cel putin stabilizata, ajuta IMM-urile sa isi mentina sau chiar sa isi dezvolte activitatea.
  • Cresterea valorii adaugate reale este un rezultat al cresterii combinate a ocuparii fortei de munca si a productivitatii reale, contributia primului factor fiind in mod evident, dominanta.
  • Daca o economie este puternica in ceea ce priveste industria producatoare de tehnologie inalta si medie si serviciile bazate pe utilizarea intensiva a cunoasterii, acest lucru este, de asemenea, un factor pozitiv.
  • Reducerea ocuparii fortei de munca in cadrul IMM-urilor din statele membre care prezinta caracteristicile de mai sus a fost, de asemenea, mult mai modesta decat in IMM-urile din celelalte state membre.

In plus, o serie de factori ciclici si structurali au impact asupra performantelor IMM-urilor:
  • Accesul IMM-urilor la finantare s-a deteriorat in ultimele luni in majoritatea statelor membre, un numar semnificativ al acestora neobtinand imprumuturile solicitate de la banci.
  • Exista dovezi conform carora mediul de afaceri continua sa varieze in mod semnificativ de la un stat membru la altul.

Intreprinderile care isi desfasoara activitatea in cadrul „industriei producatoare de inalta tehnologie” si al „serviciilor bazate pe utilizarea intensiva a cunoasterii” au avut rezultate deosebit de bune in ceea ce priveste productivitatea si ocuparea fortei de munca. Exista aproximativ 46 000 de IMM-uri in industria producatoare de inalta tehnologie a UE si peste 4,3 milioane de IMM-uri care ofera servicii bazate pe utilizarea intensiva a cunoasterii. Ele includ IMM-uri care fabrica produse farmaceutice, produse electronice sau care furnizeaza servicii juridice si de contabilitate, precum si IMM-uri din sectorul cercetarii si dezvoltarii stiintifice si din cadrul industriilor creative. Impreuna, acestea reprezinta mai mult de o cincime (21,1 %) din totalul IMM-urilor din UE.

Raportul sustine ca crearea mai multor intreprinderi de acest tip ar trebui sa constituie o parte integranta a oricarei strategii de crestere si recomanda masuri de politica adecvate.

Statele membre ale UE reactioneaza la problemele IMM-urilor

Numarul masurilor de politica nationale menite sa sprijine IMM-urile a crescut in mod constant si dinamic in ultimii ani, in 2011 fiind adoptate cu 38 % mai multe masuri decat in 2010. O atentie deosebita a fost acordata unor aspecte precum:
  • promovarea spiritului antreprenorial (reprezentand 18 % din totalul masurilor de politica),
  • promovarea imbunatatirii competentelor si incurajarea inovarii in IMM-uri (16 %),
  • imbunatatirea accesului la finantare (15 %).

Cu toate acestea, punerea in aplicare a unor masuri de sprijin pentru IMM-uri este inca neuniforma, unele masuri fiind inca ignorate de un numar important de tari, cum ar fi facilitarea acordarii unei a doua sanse antreprenorilor care au esuat o data sau luarea in considerare a caracteristicilor intreprinderilor mici la elaborarea legislatiei.

Etapele urmatoare

Comisia, in cooperare cu statele membre, lucreaza la o structura de primire a initiativelor in curs si viitoare menite sa sprijine IMM-urile. Inceputul Saptamanii europene a IMM-urilor lanseaza o serie de evenimente care celebreaza IMM-urile din intreaga Europa. Planul de actiune privind spiritul antreprenorial – o serie de actiuni concrete menite sa stimuleze spiritul antreprenorial in UE – va fi lansat, de asemenea, mai tarziu in cursul acestui an. Planul va completa si se va baza pe „Small Business Act” pentru Europa si va fi condus de o retea de reprezentanti nationali ai IMM-urilor. Urmatoarea reuniune a reprezentantilor IMM-urilor, in cadrul careia acestia vor discuta progresele inregistrate in domenii de politica specifice IMM-urilor, va avea loc in cursul Adunarii IMM-urilor care se va desfasura in datele de 15 si 16 noiembrie in Cipru.

Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene